Babinet.cz  /  Recepty  /  Zajímavosti a ostatní  /  Sezóna krále zeleniny pomalu startuje.Chřestu zdar!

Sezóna krále zeleniny pomalu startuje.Chřestu zdar!

7.4.2020 - AndreaP.

Rok se s rokem sešel a další chřestová sezóna klepe na dveře. Pojďme si připomenout, co o chřestu všechno víme a především, jaké pochoutky z něj můžeme vykouzlit. Tyhle báječné a nevídaně zdravé výhonky jsou totiž skutečným "králem zeleniny", jehož nejmocnější období začíná každým rokem právě v květnu. Samotné chřestové recepty jsou zlatým vyvrcholením, na které je třeba se řádně připravit. Tedy:

Před přípravou je třeba chřest oloupat - bílý oloupeme celý (začínáme asi 1 cm od hlavičky), u zeleného spodek výhonku. Konce výhonků vždy zkrátíme o zhruba 2 cm - jsou dřevnaté. Chřest před vařením sbalíme do svazků a vaříme v silně osolené vroucí vodě s trochou cukru, másla a citronovým plátkem dle tloušťky 7 až 15 minut. Šéfkuchař vídeňského hotelu Sacher pan Jaroslavem Müller radí do vody přidat i kousek housky, která vytáhne z konců chřestu mnohdy mírně nahořklou chuť. Hlavně se nikdy nesnažte chřest po uvaření ponořit do studené vody - způsobíte tím ztrátu vitamínů i chuti! Ještě dodatek - naopak pouhé propláchnutí uvařeného chřestu studenou vodou zaručí zachování jeho křehkosti.

Upravit chřest můžete gratinováním, smažením, marinováním i vařením. Podávat jej lze slaný se sýry, zeleninou a všelijakým masíčkem, sladký s jahodami, hruškou i mandarinkami nebo jen tak. Záleží jen na vaší fantazii.

A pokud se k vám fantazie zrovna staví zády, nevěšte hlavu a čtete dále...

Kuřecí řízek Almette /4 porce/

  • polovina balení rýžových nudlí (asi 220 g), 4 kuřecí řízky, 8 lžic suchého bílého vína (můžete i vynechat nebo nahradit pár kapkami balsamikového octa), 2 kelímky smetanového sýra Almette, 4 lžíce smetany ke šlehání, 2 lžičky kečupu (podle chuti sladkého/ostrého), sůl, bílý pepř, olivový olej

Řízečky nakrájejte na libovolné kousky, osolte a opepřete. Nejlépe na olivovém oleji je opečte nejprve z jedné strany - 5 minut a potom z druhé strany - 10 minut. Řízečky opékejte POD POKLICÍ. Rýžové nudle mezitím připravte podle návodu na obalu - spařte je vroucí vodou a nechejte 8 až 10 minut odstát. Na omáčku zahřejte v menším hrnci víno, do něj rozmíchejte sýr Almette, přidejte koření, smetanu, kečup a prohřejte. Hotové řízečky podávejte s rýžovými nudlemi přelité omáčkou Almette a ozdobené řeřichou. Jako oblohu můžete zvolit například vařený chřest.

Polévka Chřestovka /4 porce/

  • 12 stonků chřestu (bílého nebo zeleného), 700 ml vody, 1 lžička másla, 3 lžíce smetany ke šlehání, černý a bílý mletý pepř, sůl

Chřest oloupejte a od spodku stonků odkrojte asi 3 cm kousky. Ty dejte do hrnce s vodou povařit společně se slupkami, špetkou cukru a soli asi 15 minut. Vývar slijte, slupky vyhoďte. Vývar dejte znovu vařit, nyní už společně se zbývajícím na špalíčky nakrájeným chřestem (4 kousky chřestu ponechte celé). Přiveďte k varu a vařte 5 minut. Osolte a opepřete. Odstavte z ohně. Přidejte smetanu, máslo a dobře rozmixujte (ručním mixérem nebo robotem). Na závěr podle chuti dopepřete a dosolte. Do každého talíře nalijte polévku, přidejte jeden celý uvařený chřest a posypte řeřichou.

Hermelínový plášť /vskutku královské/ /4 porce/

  • 600 g oloupaného chřestu, 400 ml bílého vína, 240 g hermelínu, 20 g jáhel, 1 cibule, 4 lžíce sekaného kerblíku, sůl

Celé stonky chřestu povařte 5 minut ve vodě. Sceďte. Do hrnce dejte nakrájený hermelín s cibulí, jáhly, víno a povařte asi 5 minut. Vše rozmixujte a dle chuti osolte. Omáčkou zalijte horké stonky chřestu a posypte kerblíkem.  Nemáte-li jáhly, vynechejte je a rozmíchejte v troše omáčky lžíci mouky, kterou přidejte ke konci varu za stálého míchání ke zbytku omáčky. Míchejte do zhoustnutí.

Omáčka na chřest /2 porce/

  • 2 jogurty bílé, 0,5 dcl smetany ke šlehání, 1 malá miska na kostičky nakrájené nivy, máslo, bílý pepř, sůl, koriandr

Máslo rozehřejeme v kastrůlku, přidáme jogurt, smetanu, sůl, pepř, koriandr a necháme probublávat. Varnou mísu vymažeme vyložíme uvařeným chřestem, který posypeme nivou a polijeme omáčkou. Zapékáme asi 30 minut. (Chřest je třeba nejprve oloupat, odkrojit konečky, které dřevnatí a asi 10 minut povařit ve vodě)

Krůtí smotanečky /nacpané k prasknutí/ /4 porce/

  • 200 g těstovin, 4 ks krůtích prsíček (po 200 g), 450 g oloupaného chřestu (asi 16 stonků), 6 vrchovatých lžiček kremžské horčice, pepř, sůl, olej, řeřicha na ozdobu

Těstoviny uvařte podle návodu. Krůtí prsíčka naklepejte, osolte a opepřete. Každý plátek potřete po jedné straně vrchovatou lžičkou kremžské hořčice. Odkrojte spodní část stonků (v délce asi 3-4 cm) a použijte např. do polévky. Vždy 4 stonky chřestu položte kolmo na plátek masa, srolujte do závitku a ovažte nití. Smotanečky opečte naprudko ze všech stran na oleji. Poté podlijte 150 ml vody a přikryté duste asi 15 minut na mírném ohni, občas je obraťte. Maso vyjměte na talíře a odstraňte nitě. Do omáčky z dušení vmíchejte zbylé 2 lžičky hořčice, případně ji zřeďte dle potřeby vodou, a smotanečky jí polijte. Podávejte s těstovinami a ozdobte řeřichou.

Bezmasá varianta: Místo krůtích prsíček zabalte chřest do spařeného zelného či mangoldového listu.

(Recept převzat z kuchařky Lenky Požárové "Což takhle dát si.. chřest")

Chřest s česnekem a kapary /4 porce/

  • 340 g chřestu, 1 lžíce olivového oleje, 1 nasekaný stroužek česneku, 1 lžíce kaparů (omytých a vysušených od nálevu), šťáva z 1 pomeranče, sůl a čerstvě mletý pepř

Troubu předehřejte na 200 stupňů Celsia. Chřest oloupejte, odstraňte dřevnatou spodní část, dejte do vroucí vody a vařte 3-4 minuty, dokud nezačne měknout. Chřest vyjměte a vysušte. Olej nalijte na plech a obalte v něm chřest. Takto olejem obalený chřest posypte česnekem a kapary. Dejte do trouby opéct na 8-10 minut, dokud chřest jemně nezhnědne a není uvařený. Polijte pomerančovou šťávou a podávejte horké!

Chřestovo-houbové těstoviny /4 porce/

  • 550 g těstovin, 225 g chřestu - oloupaného, 1 lžíce olivového oleje, 2 nasekané stroužky česneku, 350 g hub nakrájených na plátky, 4 lžíce zeleninového vývaru, čerstvě mletý černý pepř, 2 lžíce nasekaného čerstvého tymiánu, 150 polotučného čedaru - nastrouhaného

Těstoviny uvařte ve vroucí vodě. Stonek chřestu zkraťte o dřevnatou spodní část (asi 5 cm) a vložte do vroucí vody, vařte 2 minuty. Přidejte hlavičky chřestu a vařte další minutu. Pak chřest vyjměte z vody. Na rozehřátém oleji osmahněte česnek a houby. Přidejte vývar, pepř a tymián. Přikryjte poklicí a vařte 2 minuty. Pak přidejte chřest, přimíchejte těstoviny a většinu sýra. Ihned podávejte posypané zbývajícím sýrem.

Podcasty:

zajímavosti o chřestu

šéfkuchař radí, jak v kuchyni s chřestem zaćházet

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Vložit komentář

Další recepty

Náš tip