Babinet.cz  /  Magazín  /  Dům a zahrada  /  Jaro je tady. Postarejte se o svůj trávník

Jaro je tady. Postarejte se o svůj trávník

7.4.2020 - redakce Babinet.cz

O každou rostlinku na zahradě se musíme dobře a poctivě starat. Ani trávník není výjimkou. To, že jsme jednou položili pásy krásné nové travičky, totiž neznamená, že bude na věky krásná. I ona potřebuje tu nejlepší péči. Jak se tedy nejlépe postarat o to, aby trávník na vaší zahrádce zůstal krásný? Dneska si řekneme, co mu na jaře svědčí.

Co pro trávník můžete udělat nyní, na jaře? Vzhledem k tomu, že půda na většině místo Česka rozhodně není zmrzlá, můžeme se hned vrhnout na úklid zatravněných ploch. Nejprve začněte hrabáním listí. Odstraňte všechny větve, kameny a trávu také posejte zhruba do výšky 4 centimetry, pokud je tedy sama o sobě delší. Posekanou trávu nenechávejte ležet. Mohla by se začít zakyselovat půdu a potom by hrozilo, že místo trávníku budete mít velké mechové plochy. Pokud máte trávník starší než dva roky, můžete drny provzdušnit vertikulátorem.

Je zamokřený?

Pokud je zamokřený, tak nám bude trávník žloutnout či hnědnout. V tomto případě je potřeba plochu propíchat a zasypat křemičitým pískem. Tímto úkonem se změní množství vody, kterou plocha obsahuje.

Samozřejmě nesmíme zapomenout také na hnojení. Fajn je některé kombinované hnojivo nebo ledek vápenatý. Vápencem pak lze také upravit kyselost půdy. To si ale schovejte až na jinou dobu, nikdy nehnojíme a nevápníme najednou, mohlo by to vést k chemické reakci, o kterou nestojíme.

Místa bez trávy…

Pokud se v trávníku objevují holiny, tak je teď ideální doba znovu je osívat. Kupujte kvalitní osivo a aplikujte ho klidně dvakrát, semínka mají v oblibě ptáci. Pokud nic neporoste, tak je s určitostí vyzobali.

Zavlažovat začněte, až nebude takové mokro. Jarní dny jsou přeci jen trochu uplakané a mokřejší. Takže zálivku prostě zatím neprovádějte. Sledujte jak na tom váš pažit je a přizpůsobte se tomu.

Ale nemyslete si, že to tímhle pro vás skončilo. Každé roční období má ve vztahu k trávníku a k tomu jak se o něj staráme „to svoje“. O tom, jak jej opečovávat v létě, si řekneme zase příště.

Napsala Zuzana Zelenková

Ilustrační foto: pixabay.com

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Vložit komentář

Další z magazínu

Náš tip