Babinet.cz  /  Recepty  /  Česká národní  /  Zásobárna vitamínu: Zelný nákyp pro zdravé i nemocné!

Zásobárna vitamínu: Zelný nákyp pro zdravé i nemocné!

27.3.2020 - AndreaP.

Vitamíny jsou v této době velice potřebné a zelí, jak už všichni víme, je vitamíny doslova nabité. Připravíme si z něj proto pokrm nadmíru zdravý a navíc výživný, a sice nákyp.

Potřebujeme:

  • 700 g kyselého zelí
  • 700 g vařených brambor
  • 100 g prorostlé uzené slaniny
  • 100 g libovolného měkkého salámu
  • 2 celá vejce
  • 2 dcl kysané smetany
  • 100 g nastrouhaného tvrdého sýra
  • sůl
  • mletý černý pepř

 

Nejprve si připravíme základ pokrmu, kterým je zelí. Kyselé zelí scedíme a nakrájíme na menší kousky. Vložíme do hrnce, zalijeme vodou a lehce povaříme zhruba deset minut. Po uvaření scedíme a necháme vychladnout.

Při přípravě zelí si rovněž souběžně nachystáme brambory, které uvaříme ve slupce. Poté je oloupeme a nakrájíme na plátky.

Slaninu a salám nakrájíme, sýr nastrouháme. Do smetany rozklepneme vejce a společně promícháme.

Zapékací misku řádně vymažeme.  Do ní naskládáme po vrstvách kyselé zelí, kousky slaniny, kolečka salámu a plátky brambor. Každou jednotlivou vrstvu osolíme, opepříme a posypeme strouhaným sýrem.

Smetanu smíchanou s vejci nalijeme na vrchní část nákypu.

Takto zaplněnou mísu vložíme do vyhřáté trouby a dáme zapéct.

Po zapečení nakrájíme na porce a posypeme petrželovou natí.

(foto: 12tomatoes.com)

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Vložit komentář

Další recepty

Náš tip