Babinet.cz  /  Recepty  /  Bezmasá jídla  /  Rychlé a zdravé večeře? Čočkový salát a quinoové placičky

Rychlé a zdravé večeře? Čočkový salát a quinoové placičky

23.3.2020 - redakce Babinet.cz

Máte-li už vyčerpané nápady, co v karanténě vařit, a i zásoby čerstvých potravin se vám pomalu tenčí, pojďte se vrhnout na přípravu jednoduchých receptů, ke kterým vám stačí jen pár základních surovin.

Čočka nad zlato

Čočka je jednou z nejstarších kultivovaných luštěnin, kterou lidé pěstovali. A věděli proč, tato plodina má totiž na náš organismus blahodárný vliv. Působí preventivně proti kardiovaskulárním onemocněním, stabilizuje hladinu cukru v krvi a zároveň je zdrojem pomalu se uvolňující energie. Obsahuje vysoký podíl železa, snižuje cholesterol a obsahuje velké množství vlákniny. Největším pěstitelem čočky je Kanada, kterou následuju Indie, kde je její nejvyšší spotřeba na hlavu, vždyť je nedílnou součástí tamější kuchyně. Nechte se jí inspirovat. A pokud se Vám nechce čočku dlouho sáhodlouze namáčet, zvolte tu konzervovanou. Skvěle chutná, poslouží jako zdravé zahuštění do polévek a mimo jiné se hodí třeba i pro přípravu pomazánek. Ta konzervovaná je navíc perfektní pro rychlou přípravu zeleninového salátu.

Čočkový zeleninový salát

Ingredience:

  • 2 plechovky (425 ml) Bonduelle Vapeur čočky
  • 3 nadrobno nakrájené nakládané okurky
  • 1 nadrobno nakrájená cibule
  • 1 nadrobno nakrájená červená paprika
  • 1 nadrobno nakrájená žlutá paprika
  • Kuskus / Tarhoňa
  • Olivový olej
  • Ocet
  • Cukr
  • Sůl

Postup:

  1. Čočku propláchněte pod vodou a smíchejte s ostatní nakrájenou zeleninou.
  2. Zakápněte olejem, octem a dochuťte solí, případně cukrem.

Znovuobjevené bohatství indiánů

Čte se kínoa, píše se quinoa a někdo jí také říká merlík čilský. Řeč je, a teď zcela bez nadsázky, o zázračné pseudoobilovině, která neobsahuje lepek, zato je nesmírně bohatá na bílkoviny. Její využití je neomezené, hodí se k snídani do kaše, k obědu jako příloha, nebo k večeři do salátu. S quinoou připravíte perfektní sladké i slané pokrmy a pohrát si můžete i s barevností pokrmů – dělí se totiž na bílou, červenou a černou. My jsme tentokrát zvolili jednoduché placičky, které jsou hotové do 30 minut.

Quinoové placičky

Ingredience:

  • 2 balení Bonduelle Mini Quinoa, 2 x 106 ml
  • 2 vajíčka
  • 2 stroužky česneku
  • ¼ hrnku pažitky
  • ½ hrnku rukoly
  • ½ strouhaného parmezánu
  • Strouhanka
  • Sůl a pepř

Postup:

  1. Veškeré ingredience vložte do mísy, ochuťte solí, pepřem a promíchejte.
  2. Postupně přisypávejte strouhanku, aby se směs spojila a nedrolila.
  3. Následně z těsta vytvarujte malé placičky o velikosti dlaně.
  4. Osmahněte na pánvi na trošce oleje, nebo pečte v troubě cca 20 min. na 180° C.

 

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Vložit komentář

Další recepty

Náš tip