Babinet.cz  /  Recepty  /  Bezmasá jídla  /  Domácí nudle do polévky. Zvládne je každá kuchařka

Domácí nudle do polévky. Zvládne je každá kuchařka

14.3.2020 - AndreaP.

Shodneme se ale všichni určitě na tom, že domácí nudle jsou prostě domácí, a s těmi kupovanými se nedají srovnat. A tak pro ty, co ještě tápou, přinášíme jeden z vyzkoušených receptů.

Dělávala je má babička. A asi každá babička, protože se traduje, že recept na domácí nudle je starý skoro jak lidstvo samo - no ano, uznávám, to je trošku nadsázka.  Jen lituji, že v té době jsem byla ještě malá na to, abych vyzkoumala, ze které mouky je má babička dělá. Protože recepty se různí, někdo je dělá z mouky hrubé, někdo z polohrubé, někdo zase z hladké. Někdo přidává jen vejce, někdo navíc i vodu. Někdo také lžičku oleje. Ti první říkají, vodu ne, další zase, že při přidání lžičky oleje se těsto lépe vyvaluje. To samé se solí, někdo sůl ano a někdo zase ne. Že prý sůl tahá do nudlí vlhkost a při delším uskladnění můžou plesnit. No prostě čert aby se v tom vyznal .... teda kuchařka.  Ať tak či tak, každý si bude bránit ten svůj odzkoušený recept, a tak to má být.

Potřebujeme

  • 80 g hrubé mouky
  • 1 vejce

Poměr 80 g mouky na 1 vejce je základní poměr. Musíme brát v potaz, že nelze zcela odhadnout velikost vejce, takže vždy začneme zhruba na tomto poměru a když tak mouku opatrně dosypáváme, musí nám vzniknout tuhé nelepivé těsto. Těsto poté rozdělíme na tři části a teď začne asi nejtěžší část, a sice vyválíme na velmi tenký, až téměř průsvitný plát. Ty rozložíme a necháme asi tak půl hodinky řádně proschnout. Suché pláty poté nakrájíme na stejné proužky (dle toho, jak dlouhé chceme mít nudle), naskládáme na sebe a ostrým nožem pak krájíme tenké nudličky. Můžeme buď rovnou házet do polévky (vaříme pět minut) a nebo necháme řádně proschnout (klidně třeba přes noc) a poté uzavřeme do dózy. Použijeme pak dle potřeby.

Tipy pro usnadnění :

  • Možno použít strojek na nudle, který těsto nejen vyválí, ale také nařeže.
  • Některé domácí pekárny mají už také program nudlové těsto, tudíž lze těsto zadělat i takto.
  • Malá vychytávka - pokud se nám nechtějí krájet tenké nudličky, lze těsto přímo do polévky nastrouhat i na hrubém struhadle.

 

foto: pixabay.com

 

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Vložit komentář

Další recepty

Náš tip