Babinet.cz  /  Recepty  /  Upečme si...  /  Velikonoční nádivka na svátečním stole nesmí chybět!

Velikonoční nádivka na svátečním stole nesmí chybět!

2.3.2020 - AndreaP.

Velikonoční nádivka - v některých oblastech nazývaná také jako velikonoční hlavička, velikonoční svítek či tradičně velikonoční sekanice. Stejně jako samotný název, tak i její podoba se liší podle kraje, kde se připravuje. Zásadou ale je, že by měla vždy obsahovat zelené byliny, které symbolizují jaro. A protože Velikonoce se kvapem blíží, i v našem receptáři otevíráme velikonoční pečení/vaření. A začínáme právě jednoduchou nádivkou, kterou můžete připravit kdykoliv, ne jen na Velikonoce.

Potřebujeme:

  • 500 g vepřové plece
  • 250 g uzeného masa (nejlépe bůček)
  • 5 vajec
  • 1 veka
  • 1/4 l mléka
  • svazek petrželky
  • sůl
  • pepř
  • máslo

 

Veku rozkrájíme na kostičky, zalijeme mlékem, v němž jsme rozšlehali žloutky, a necháme rozležet.

Vepřové maso uvaříme, zvlášť uvaříme i uzené a po vychladnutí je nakrájíme nadrobno. Bylinky nasekáme.

Kostičky veky, maso i bylinky smícháme, mírně osolíme a opepříme. Bílky ušleháme na tuhý sníh a vmícháme do směsi.

Pekáč silně vymastíme máslem, nádivku do něho rozložíme a urovnáme, povrch pokapeme ještě máslem a upečeme v předehřáté troubě dozlatova.

Podáváme teplé i studené s jarním salátem. Vývar z masa použijte na polévku.

(foto: thespruceeats.com)

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Vložit komentář

Další recepty

Náš tip