Babinet.cz  /  Recepty  /  Upečme si...  /  Slané pečení: Rajčatový koláč se zakysanou smetanou

Slané pečení: Rajčatový koláč se zakysanou smetanou

1.3.2020 - AndreaP.

Pojďte si rajčata užít tentokrát v pečené podobě, ve slaném koláči, který můžete podávat jak k snídani nebo svačině, tak k obědu jako hlavní chod. Koláč můžete doplnit čerstvým zeleninovým salátem. Máte-li rádi výraznější chutě, přidejte i váš oblíbený sýr.

Ingredience na těsto:

  • 280 g hladké mouky
  • 230 g másla
  • 1 vejce
  • 2 lžičky bílého octa
  • 2 lžíce ledové vody
  • sůl, pepř, tymián

Ingredience na náplň:

  • 4 vejce
  • zakysaná smetana (250 ml)
  • sůl, pepř, muškátový oříšek
  • strouhaný tvrdý sýr
  • 4 rajčata
  • snítka bazalky
  • sůl, pepř


1. Z hladké mouky a studeného másla rukama vyvořte sypkou směs.

2. Přidejte zbytek ingrediencí a vypracujte hladké těsto.

3. Těsto zabalte do potravinové folie a uložte na 30 min do ledničky.

4. Vychlazené těsto vyválejte, vyložte jím formu na koláč o průměru asi 28 cm), překryjte pečícím papírem a ten zatěžkejte (sušenými fazolemi nebo malým talířkem).

5. Těsto vložte do trouby předehřáté na 220°C a předpékejte po dobu 10 minut

6. V míse smíchejte zakysanou smetanu s vejci, solí a pepřem. Přidejte nasekanou bazalku a špetku muškátového oříšku.

7. Krémem potřete předpečené těsto a poté na něj naskládejte na kolečka nakrájená rajčata.

8. Pečte na 180°C asi 30 minut, nebo dokud těsto není zlatavé a krém pevný.

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz