Babinet.cz  /  Recepty  /  Česká národní  /  Víkendové menu pro zahřátí: Inspirace, když nevíte, co uvařit

Víkendové menu pro zahřátí: Inspirace, když nevíte, co uvařit

20.2.2020 - AndreaP.

Velmi často si klademe otázku, co uvařit o víkendu, kdy se u stolu schází celé rodina.  Chceme, aby všem chutnalo, aby u stolu byla příjemná atmosféra, a každý si přišel na své. A protože inspirace není nikdy dost, jedno takové komplet menu jsme pro vás jako tip připravili.

Začneme typicky českou polévkou, aneb klasika v praxi...

Bramborová polévka se sušenými houbami

  • 1 mrkev
  • 1 petržel
  • celer
  • kousek květáku
  • pórku a zelí
  • 4 brambory
  • 3 stroužky česneku
  • 2 lžíce sušených hub
  • 2 lžíce tuku na jíšku
  • 4 hrnky vody
  • kmín
  • sůl
  • majoránka
  • petrželka

Zeleninu očistíme, opereme a nakrájíme. Mrkev, petržel i celer lze nastrouhat na hrubším struhadle. Mezitím namočíme sušené houby do horké vody a necháme chvíli máčet. Očištěné brambory nakrájíme na kostičky. Zeleninu společně s bramborami dáme do hrnce a zalijeme 4 hrnky vody. Přidáme sůl, trošku kmínu, scezené pokrájené houby a necháme vařit asi 10-15 minut.

Prolisovaný česnek přimícháme do jíšky, a jíšku zalijeme hrnkem studené vody, znovu promícháme, vlijeme do polévky a za stálého míchání přivedeme do varu. Přisypeme majoránku a povaříme 5 minut.

Před podáváním nakonec přidáme nasekanou petrželku.

 

Pokračovat budeme vydatným jídlem plným zdravého zelí...

Kološvárské zelí

  • 1/2 kg plecka nebo bůčku
  • 1/2 balíčku zelí
  • 1/4 l sladké smetany
  • 2 hrnky rýže
  • 1/2 kelímku kysané smetany
  • 3 vejce natvrdo
  • klobása nebo uzené maso
  • 2 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • sladká paprika
  • sůl
  • pepř
  • kmín
  • trochu octa

Cibuli nakrájíme na kostičky a osmahneme na oleji dozlatova, přidáme rozetřený česnek, papriku a trochu octa, zalijeme vodou, přidáme na kostky nakrájené maso a necháme dusit.

Zelí propláchneme, zalijeme vodou, přidáme kmín a pepř a dusíme samostatně.

Rýži uvaříme ve slané vodě.

Do pekáče nebo varné mísy dáme vrstvu rýže, vymačkaného zelí, nalijeme maso, druhou vrstvu zelí, poklademe nakrájeným vejcem a klobásou. Vrchní vrstvu tvoří rýže. Vše zalijeme smetanou (sladkou i kyselou) a dáme péct na 3/4 hodiny do trouby, ke konci přikryjeme, aby rýže nevyschla.

 

Slaďoučký dezert je k víkendu jako stvořený a nesmí chybět ...

Curyšský jablkový koláč

  • 125 g Hery
  • 280 g mouky
  • 210 g cukru
  • 1 vejce
  • 3 žloutky
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžíce rumu
  • 1 nastrouhané jablko
  • 3 bílky
  • 200 g strouhaných mandlí
  • na špičku nože prášku do pečiva
  • 6 jablek celých

Do 250 g mouky rozdrobíme Heru, rozklepneme vejce a přidáme 60 g cukru. Vypracujeme těsto, které na chvíli uložíme v chladu.

Pak je rozválíme, vyložíme jím dortovou formu a 15 minut předpečeme v předehřáté troubě (225 stupňů).

Ze 3 žloutků a 150 g cukru ušleháme hustou pěnu. Přidáme lžíci citronové šťávy, lžíci rumu, nastrouhané jablko, vmícháme tuhý sníh ze 3 bílků, 30 g mouky, prášek do pečiva a strouhané mandle. Hmotu rozetřeme na předpečené těsto, poklademe 6 jablky rozpůlenými a nakrojenými jako na plátky a pokapeme rozehřátou Herou. Pečeme dalších 50 minut (175-200 stupňů).

 

A k dezertu, stejně jako pro milovníky kávy, přinášíme výraznou ...

Kávu Brulot

  • 1cl francouzského koňaku
  • 1 hřebíček
  • 1/2 malé tyčinky skořice
  • trochu strouhané pomerančové a citronové kůry
  • 1 lžíce cukru
  • 1/6 l silné filtrované kávy
  • šlehačka

Koňak, hřebíček, skořici, kůru a cukr ohřejeme v měděné pánvičce. Vedle nalijeme do dvou třetin šálku horkou kávu. Hořící koňak dáváme lžící (bez koření) do kávy. Ozdobíme šlehačkou.

 

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Vložit komentář

Další recepty

Náš tip