Babinet.cz  /  Magazín  /  Pod lupou  /  Řeřicha je vitamínový zázrak a vypěstovanou jí máte za pár dní

Řeřicha je vitamínový zázrak a vypěstovanou jí máte za pár dní

8.2.2020 - redakce Babinet.cz

Znali ji už ve starém Egyptě...Řeřicha zahradní (nebo setá) je ideální zelené koření pro pěstování na okně nebo na balkóně. Udělejte to pro své zdraví, organismus nám bude vděčný, a to zvláště v tomto zimním období, kdy je čerstvých bylin nedostatek. Stačí obalový tácek nebo miska, do níž rozprostřete vatu, kterou navlhčíte vlažnou vodou a hustě osejete semínky řeřichy. Ty koupíte v zahradnictví, a nebo je najdete na stojanech se semínky v supermarketech. (Řeřichu jsme si takto připravili i v naší tvůrčí dílně).

Při pokojové teplotě začnou semínka řeřichy již druhý den klíčit a asi za týden rostlinky dorostou výšky 6 až 8 cm a lze je nůžkami sestřihnout.

Řeřicha má ostrou, osvěžující chuť, obsahuje až 100 mg vitaminu C ve 100 g, karoten, vitaminy B, vitamin K, draslík, vápník, železo, síru, hořčík, enzymy, hořčičný glykosid a další.

Příznivě ovlivňuje metabolismus a zažívání. Její konzumace zlepšuje krvetvorbu a krevní obraz. Používá se k léčbě nemocí ledvin a močového měchýře, působí protizánětlivě a pročišťuje dýchací cesty.

V kuchyni ji používáme výhradně čerstvou. Na chléb s máslem, do pomazánek, omelet, do salátů, i na ozdobu.Listy mají chuť podobnou ředkvičce. Tepelnou úpravou ztrácí vitamíny i chuť, proto jak již uvedeno, jí vždy konzumujme čerstvou.

Louis Armstrong měl například rádvelký sendvič s řeřichou.

  • Malou bagetu podélně rozpulte, potřete máslem, posypte řeřichou, poklaďte plátky pekingského zelí.
  • lehce přetřete sójovou majonézou, vložte listy salátu a opět přetřete majonézou.
  • Poklaďte kolečky rajčat, přimázněte majonézou,
  • přitlačte plátky okurky, přetřete hořčicí a přiklopte vrchní půlkou bagety.

 

Vyzkoušejte také další recepty:

Řeřichový salát

pro 4 osoby, příprava 10 minut

4 krabičky rychlené řeřichy

Zálivka: 3 lžíce oleje, 1-2 lžíce citronové šťávy, mletý pepř, sůl a cukr

Ze 4 krabiček rychlené řeřichy (z obchodu) a nebo z naší vlastní rostlinky odstřihněte nůžkami těsně na živnou půdou, omyjte je a nechte okapat.

Zálivka: 3 lžíce oleje, 1-2 lžíce citronové šťávy, mletý pepř, sůl a cukr smíchejte a nalijte na salát.


Květáková roláda

pro 6 osob, příprava 70 minut, 1 porce 1140 kJ 

1 malý květák, 4 vejce, 90 g strouhaného čedaru, 60 g měkkého sýra, 1/2 lžičky hořčice, špetka strouhaného oříšku, sůl, pepř

Náplň: 1 pokrájený svazek řeřichy, 60 g másla, 25 g mouky, 1,75 dl bílého jogurtu, 25 g strouhaného čedaru, 60 g měkkého sýra

  • Pekáč vyložte pergamenovým papírem.
  • Uvařte květák v páře, aby byl měkký, a opláchněte ho pod studenou tekoucí vodou. Rozmačkejte jej na kaši nebo rozmixujte.
  • Našlehejte žloutky a přidejte je ke květáku společně s 60 g čedaru a měkkého sýra, muškátovým oříškem, hořčicí, solí a pepřem.
  • Nakonec ušlehejte z bílků nepříliš tuhý sníh a vmíchejte ho do směsi.
  • Rozprostřete směs rovnoměrně do pekáče. V předehřáté troubě ji při teplotě 190 stupňů Celsia pečte 20-25 minut, až se zvedne a získá nazlátlou barvu.
  • Pokrájejte řeřichu a několik snítek si schovejte na ozdobení. V pánvičce rozspusťte máslo. Za neustálého míchání řeřichu 3 minuty smažte.
  • Přidejte mouku a jogurt, vše promíchejte a smažte další 2 minuty. Přidejte sýry.
  • Vyklopte upečenou směs na navlhčený kus látky pokrytý pergamenovým papírem. Odloupněte z vršku papír a minutu nechte unikat páru.
  • Pak upečenou směs stočte do rolády, včetně nového kusu pergamenu. Roládu rozbalte, pokryjte celý povrch směsí z pánve a zase ji srolujte.
  • Vložte ji do pekáče, posypte zbývajícím sýrem a nechte ji ještě 5 minut péci.
  • Podávejte ji okamžite, pokud chcete podávat teplou, nebo ji nechte před podáváním vychladnout. Na závěr posypte ještě čerstvou řeřichou.

Jablečný pikantní salát

pro 4 osoby, příprava 40 minut, 1 porce 1061 kJ

100 g celeru, 200 g mrkve, 1 lžíce oleje, šťáva z 1 citronu, 150 ml nízkotučného jogurtu, 150 ml šlehačky, 2 lžíce strouhaného křenu, 1 lžíce lískových oříšků, 3 aromatická jablka, 1 balení řeřichy seté, sůl a cukr

  • Oloupaný celer a mrkev nakrájejte na úzké nudličky.
  • Smíchejte se 2 lžícemi citronové šťávy a olejem, přikryjte a v chladu marinujte.
  • Z jogurtu a šlehačky ušlehejte krém, ochuťte citronovou šťávou, solí, cukrem a křenem. Vmíchejte nastrouhané oříšky. Jablka omyjte, osušte, rozkrojte na čtvrtky, zbavte jádřince a nakrájejte na tenké plátky.
  • Syrovou zeleninu a ovoce zalijte omáčkou a posypte řeřichou setou, kterou do kořínků odstříhněte nůžkami.

(Zdroj:  archiv autorky, Dadalova kuchařka * ilustrační fotografie - pixabay.com)

 

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Vložit komentář

Další z magazínu

Náš tip