Babinet.cz  /  Recepty  /  Polévky, omáčky a zálivky  /  Zasytí a zahřeje: Ukrajinský boršč krok za krokem

Zasytí a zahřeje: Ukrajinský boršč krok za krokem

13.2.2020 - AndreaP.

Existuje celá řada receptů na boršč, je to podobné jako třeba recept na bramboračku. Každý má prostě ten svůj oblíbený, vyladěný podle chuti a zvyklostí dané rodiny. Základní ukrajinský boršč ovšem klade nejvyšší důraz na sytě červenou barvu, řepa se proto připravuje samostatně.

Potřebujeme:

  • 300 g libového vepřového masa
  • 200 g červené řepy
  • 100 g polévkové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
  • 40 g oleje
  • 60 g cibule
  • 150 g bílého zelí
  • 200 g brambor
  • 10 g cukru
  • 2 stroužky česneku
  • 2 dl kysané smetany
  • 1 lžíce sterilovaného hrášku
  • 1 rajský protlak
  • 1 bobkový list
  • 1 hřebíček
  • sůl
  • kmín
  • ocet
  • pepř

Jemně nasekanou cibuli zpěníme na oleji, vložíme na ni maso nakrájené na kostky, krátce osmahneme a zalijeme vodou. Přidáme nakrájenou polévkovou zeleninu, zelí nakrájené na nudličky, bobkový list, hřebíček, pepř, sůl a vaříme.

Když je maso poloměkké, přidáme brambory nakrájené na kostičky, prolisovaný česnek, rajský protlak a dovaříme doměkka.

Do hotové polévky vložíme oloupanou, na proužky nakrájenou červenou řepu, kterou jsme uvařili v hrnku zvlášť (můžeme použít i sterilovanou řepu), a okapaný sterilovaný hrášek. Nakonec podle chuti přikyselíme, přisolíme a přisladíme.

Smetanu přidáváme do polévky až na talířích.

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz