Babinet.cz  /  Recepty  /  Česká národní  /  Kuchařský um našich babiček: Domácí staročeský chléb bez kvásku.

Kuchařský um našich babiček: Domácí staročeský chléb bez kvásku.

12.2.2020 - AndreaP.

Chléb je po stalení nejzákladnější potravinou. Za dob našich babiček bylo nemyslitelné, aby hospodyňka neuměla upéct chleba. Recept, který přinášíme níže, je velmi jednoduchý na přípravu, nebudeme bojovat ani s kváskem a věříme, že ani s nezdarem. A vůně, která se při pečení bude linout bytem, opravdu stojí za to.

Při dnešním receptu budeme potřebovat:

  • 550 g žitné mouky
  • 550 g hladké mouky
  • 0,75 l vlažné vody
  • 85  g droždí
  • 1,5 lžíce soli
  • 3 lžíce octa

Obě mouky v míse promícháme a uprostřed vytvoříme důlek, do kterého dáme rozdrobené droždí a zalijeme 200 ml vlažné vody. Droždí s vodou zamícháme a necháme kynout 5 minut.

Potom přidáme zbývající vodu smíchanou s octem a solí. Vypracujeme těsto a na teplém místě necháme kynout minimálně 1 hodinu.

Na pomoučeném vále pak těsto prohněteme. Vytvoříme bochánek, který položíme na pomoučený plech. Necháme kynout ještě dalších 15-20 minut.

Povrch potřeme slanou vodou a pečeme v předehřáté troubě 15 minut při teplotě 250 °C. Když začne chleba červenat, zmírníme teplotu na 140 °C  a dopékáme ještě 40 minut.

Po vyjmutí z trouby ihned potřeme povrch chleba vodou.

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Vložit komentář

Další recepty

Náš tip