Babinet.cz  /  Magazín  /  Zdraví  /  Ananas je exotický zázrak, který pomůže při hubnutí a má mnoho dalších léčivých účinků

Ananas je exotický zázrak, který pomůže při hubnutí a má mnoho dalších léčivých účinků

3.2.2020 - redakce Babinet.cz

Ananas je ovoce tropické, podporující tvorbu kostí. Ananas je nejdůležitější surovinou polynézské kuchyně, i když jeho největším producentem byla a je Hawaj. Ananas obsahuje velké množství vitamínu C a je velmi bohatým zdrojem manganu, který je vedle vápníku nutný k tvorbě zdravých kostí. Čerstvý ananas napomáhá štěpení bílkovin, protože obsahuje enzym bromelin. Ten napomáhá trávení, takže po bohatém masitém jídle je ananas výborným dezertem. Ale pozor konzervovaný ananasový kompot již tento účinek nemá. Jak je uvedeno, ananas je dokáže podporovat trávení a funguje i jako lék na průjem, ochrana před parazity, odtučňovací kúra i afrodiziakum. Čerstvá ananasová šťáva čistí také močové ústrojí.

Mimo vitamínu C a bromelinu obsahuje také Ananas obsahuje řadu minerálních látek: draslík, hořčík, vápník, fosfor, zinek a železo. Kromě toho kyselinu ferulovou a listovou, mangan, rostlinné steroly, které pomáhají snižovat cholesterol a tím riziko vzniku v srdečním-cévních chorob, rozpustnou vlákninu, která podporuje správnou funkci střev, vitamin B12 a E.

Ananas v kuchyni

Po utržení ananas již nedozrává a nesládne jako jiné ovoce. Uchováváme ho v lednici, neboť má rychlou tendenci se uvnitř kazit, ananas je výbornou surovinou do salátů či asijských jídel, exoticky vypadá salát podávaný ve vydlabané ananasové slupce, čerstvé kousky lze použít při grilování masa - dobře drží na gril. jehlách, výborný je v kombinaci s krevetami a rajčaty nebo s kousky vepřového masa máčeného v sojové omáčce.

Nezapomínejte také na banány!

Banány jsou draslíková superbomba. Úhledně zabalený, nízkokalorický, výživný a bohatý na obsah draslíku, který má důležitou funkci v kardiovaskulárním systému. Jeden banán denně zajistí dostatečnou dávku draslíku a také vlákniny, která je důležitá pro správnou funkci střev. Kromě toho, že je banán nízkotučná sladkost, je také uklidňující snídaní pro ty, kteří pociťují ranní stres, neboť banány obsahují aminokyselinu tryptofan, která stres snižuje.

Banán v kuchyni

Banány skladujeme při pokojové teplotě dokud nedozrají, a pak je třeba co nejdříve spotřebovat. Zralé banány se také mohou zmrazit ve slupce, aby déle vydržely. Pokud vám chybí sladkosti, kterým je lépe se vyhnout, vychutnání lahodnosti banánu vás může příjemně uklidnit. Velmi dobrý a osvěžující dezert, který ráda doporučuji, jsou rozmixované banány s rozinkami, které jsme předem namočili v rumu, tuto směs dáme vychladit a je báječná a osvěžující. Dalším oblíbeným receptem je talíř banánů nakrájených na plátky s nízkotučným sýrem, hroznovým vínem a ovesnými vločkami s trochou hnědého cukru a skořice - velmi chutné a zdravé.

 

zdroj textu: Babinet.cz

Ilustrační foto: pixabay.com

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Vložit komentář

Další z magazínu

Náš tip