Babinet.cz  /  Recepty  /  Konzervování  /  Cuketová pomazánka bez sterilizování. Vynikající na topinky i klasické pečivo

Cuketová pomazánka bez sterilizování. Vynikající na topinky i klasické pečivo

2.2.2020 - AndreaP.

Cuketa je k dostání v obchodě celoročně. Každý má svůj oblíbený recept, napadlo vás ale někdy udělat si z ní pomazánku? Tím, že budeme dusit vše dohromady je postup sice krapet delší, nicméně nijak náročný a zvládnou jej úplně všichni. A okamžik, kdy si jí budemě pěchovat do sklenic nám tak trošku symbolicky může připomenout léto? Proč zrovna léto? Protože krájení, čištění, případně dušení a následné zavařování má většina z nás spojeno právě s obdobím horkých dní a léta. Pro některé je to veliký koníček, pro druhé zase neoblíbená nutnost, protože nějak se ta úroda zpracovat musí. Teď máme tuhou zimu (myšleno velmi s nadsázkou, protože za okny je vše jen ne tuhá zima, o čemž svědčí i šílené teplotní rekordy včerejšího dne hlásající 17 stupňů!), nicméně zásoby z léta se asi pomalu tenčí. A tady na řadu přichází právě paní Cuketa.

Potřebujeme:

  • 6 středně velkých cibulí
  • 2 hlavičky česneku
  • 1 střední cuketu
  • sádlo
  • sůl
  • pepř
  • sójová omáčka
  • práškové chilli (můžete vynechat)
  • kečup nebo rajský protlak

 

Cibule nakrájené na kostičky a česnek nakrájený na kolečka podusíme na sádle, přidáme cuketu nastoruhanou na hrubém struhadle, sůl, pepř, sójovou omáčku, trochu protlaku nebo kečupu a případně chilli. Vše společně podusíme doměkka (nebude trvat dlouho, cuketa je brzy měkká).

Horké plníme do čistých, teplou vodou propláchnutých sklenic, uzavřeme a necháme pomalu vychládnout obrácené víčkem dolů.

Vynikající třeba na topinky.

(foto: momsdish.com)

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Vložit komentář

Další recepty

Náš tip