Babinet.cz  /  Recepty  /  Upečme si...  /  Dezert pro chvíle pohody: Jablkové crumble s pudinkovou polevou

Dezert pro chvíle pohody: Jablkové crumble s pudinkovou polevou

28.1.2020 - AndreaP.

Crumble je geniální dezert pocházející z Britských ostrovů. Jedná se vlastně o úspornou verzi původního drobenkového koláče, který s oblibou už pekly naše babičky. Skládá se ze dvou hlavních částí, a sice z ovoce (přesněji ovocného základu), na které se naskládá drobenka z těsta. To vše se v zapékací míse vloží do trouby a za pár minut je hotovo. Můžeme podávat na stůl, výborný je totiž jak za studena, tak i v horké variantě vytažený přímo z trouby.

Na těsto:

  • 300 g másla
  • 1 lžička strouhaného čerstvého zázvoru
  • 2 jablka
  • 4 lžíce cukru krystal
  • 200 g hladké mouky
  • 200 g třtinového cukru

Na pudink:

  • 300 ml plnotučného mléka
  • 300 ml tučné smetany ke šlehání
  • 2 vanilkové lusky
  • 4 žloutky
  • 4 lžíce cukru krystal

Troubu předehřejte na 200 stupňů Celsia.

100 g másla dejte do malé pánve společně se zázvorem, oloupanými a na kostičky nakrájenými jablky a cukrem. Vařte na mírném plameni 5 minut, dokud jablka nezměknou a nezačnou se pomalu rozpadat. Pak směs přemístěte do malé zapékací mísy.

Zbývající máslo, mouku a cukr smíchejte a mixérem vypracujte na hrudkovité těsto (drobenku). Drobenkou posypte jablka v zapékací míse, dejte do trouby a pečte 10 minut.

Na pudink dejte do hrnce mléko, smetanu a vyjmutá semínka z vanilkových lusků i lusky samotné. Přiveďte k varu a lusky vyjměte. Mezitím vyšlehejte žloutky s cukrem. Mléko svařené s vanilkou vlijte do vyšlehaných žloutků a smíchejte. Směs nalijte do čisté pánve a za stálého míchání zahřejte ještě 2 minuty, dokud pudink nezačne pomalu houstnout. Sejměte z ohně a servírujte pečená jablka politá pudinkovou polevou.

Tip: Chcete-li mít tento dezert rychleji hotový, místo pudinkové polevy použijte instantní vanilkový pudink.

(foto: simplesassyscrumptious.com)

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Vložit komentář

Další recepty

Náš tip