Babinet.cz  /  Recepty  /  Zajímavosti a ostatní  /  Srdce na talíři, aneb láska (nejen valentýnská) prochází žaludkem

Srdce na talíři, aneb láska (nejen valentýnská) prochází žaludkem

27.1.2020 - AndreaP.

Nekompromisně se blížící svátek všech zamilovaných je jedním z těch dní, které nás nutí k malému domácímu zamyšlení. Co všechno jsme ochotni kvůli importovanému Valentýnovi podstoupit? Jako čtenáři tohoto serveru asi nebudete pospíchat kupovat rudé ponožky se srdíčky ani toaletní papír s nápisem I love you, zato by vás mohla zajímat inspirace vzbuzující vášeň prostřednictvím chuťových buněk. Jako by veškerého mediálního nátlaku nebylo dost, navíc připadl 14. den měsíce února na pátek, aniž by ponechal velkorysý prostor pro předchozí tajné přípravy. Když však dezert připravíte jeden až dva dny předem a v den V se rozhodnete pro netradiční a velmi rychle uvařené jídlo, zůstane vám dost sil i času vytvořit romantickou náladu a pak si jí také patřičně užít. Přeloženo do užitného jazyka, upečte srdíčkové sušenky nebo čokoládový dort ve tvaru srdce a vyrazte shánět čerstvé slávky.

Slávky patří k jídlům, která u nás rozhodně nestačila zevšednět. Poté, co se objevily i na našem domácím stole, si už bez nich romantickou večeři neumím představit. Chuťově jsou velmi lahodné a překvapivé, a pominu-li nudné čištění pod tekoucí vodou, zabere jejich příprava pět minut. Klidně počítejte s kilem živých slávek pro dvě osoby, vyloupané maso z mušlí totiž tvoří sotva pětinu celkové váhy. Spokojte se pouze s takovými, které nosem v obchodě téměř necítíte, v žádném případě nekupujte takové, které už zavání rybinou. Doma vysypte slávky do ceníku a pusťte na ně studenou vodu. Vybírejte si jen takové, které jsou pevně zavřené, a kartáčkem je zvnějšku důkladně zbavte nečistot. Pootevřené slávky položte na rovnou plochu a rázně na ně poklepejte plochou stranou nože. Ta, která se začne zavírat, je v pořádku a můžete ji také umýt, v opačném případě ji vyhoďte. Jakmile zpracujete všechny mušle, připravte si ihned ingredience na omáčku, v jejíž páře se budou vařit, a co nejdříve je tepelně upravte. Pokud se po uvaření některá slávka neotevře, také ji vyhoďte.

Sušenky vyžadují o něco více trpělivosti. Jistě jste si všimli, že mezi snadností práce s těstem a mírou lahodné chuti panuje nepřímá úměrnost, čím hůř se s těstem pracuje, tím je cukroví lepší. Nejinak tomu je i v tomto případě, neposedné těsto se vám však odmění skutečně delikátní mandlovou chutí, kterou nemůžete narušit jen tak ledajakou náplní. Zkusit můžete například oříškovo-čokoládovou nutelu, případně sáhněte po ryze čokoládové pomazánce, která se na našem trhu dá sehnat i v bio kvalitě. Dáte-li před sušenkami přednost dortu, využijte vaše oblíbené těsto z tmavé čokolády. Jako náplň do upečeného korpusu však vyzkoušejte jednu ušlehanou šlehačku a 100 g lehce rozmrazených malin; na závěr polijte celý dort čokoládovou ganache.

Na valentýnský svátek pak budete vzpomínat nejen kvůli tomu, co vám bylo pošeptáno později večer do ouška.

  • Valentýnské slávky
  • 1 kg čerstvých slávek, 2 lžíce olivového oleje, 50 ml (0,5 dcl) bílého vína, 5 stroužků česneku, 100 ml rajčatového pyré (tzv. passata), 3 snítky petrželové natě, špetka soli Postup: Slávky důkladně očistěte pod tekoucí vodou (ty, které jsou otevřené a při poklepání se nezavřou, vyhoďte). Do velkého hrnce nalijte víno a rajčatové pyré, přidejte sůl, nahrubo nasekaný česnek a jemně posekanou petrželku. Vše přiveďte k plnému varu, přidejte okapané slávky, zakryjte hrnec poklicí a na silném plameni vařte dvě minuty. Po této době hrnec protřepejte, ale neotvírejte jej, a vařte další dvě minuty, ale ne více. Odstavte hrnec, otevřete jej a velkou lžící opatrně jeho obsah promíchejte. Mušle rozdělte do dvou hlubokých talířů a zalijte je omáčkou. Maso vytahujte za pomocí prázdné mušle, kterou použijete podobně jako pinzetu (zavřené slávky vyhazujte). Podávejte s bílým pečivem k namáčení do omáčky a s velkou mísou určenou pro prázdné skořápky.

  • Valentýnské sušenky
  • 12 dkg hladké mouky, 12 dkg cukru moučky, 12 dkg másla, 12 dkg mletých mandlí, 1 žloutek, trochu rumu, žloutek na potření, čokoládová pomazánka nebo nutela na slepení Postup: Ze všech přísad kromě žloutku na potření vypracujte vláčné, lehce lepivé těsto. Zabalte jej a nechte odpočinout přes noc v lednici. Po částech vyválejte těsto na sílu asi 4 mm a vykrajujte srdíčka. Přeneste je na plech a potřete žloutkem rozmíchaným s trochou vody. Pečte při 170°C do lehkého zezlátnutí. Nechte vychladnout na plechu a vždy po dvou slepte (spodní stranou k sobě) čokoládovou pomazánkou.

    Vaše názory

    Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

    Vložit komentář

    Další recepty

    Náš tip