Babinet.cz  /  Recepty  /  Bezmasá jídla  /  Vynikající kombinace: Zapečený lilek s parmezánem a mozzarellou

Vynikající kombinace: Zapečený lilek s parmezánem a mozzarellou

26.1.2020 - AndreaP.

Ač to zní možná podivně, lilek se pěstuje jako zelenina, botanicky se nicméně řadí mezi ovoce (stejně jako například rajče). Mnoho informací o něm jsme si řekli už v článku Lilek čili baklažán snižuje cholesterol a je považován za afrodisiakum. Stejně tak jsme si představili nějaké recepty na jeho přípravu. A protože lilek je pro některé stále ještě docela neznámý, přidáváme dnes další z řady receptů na jeho úpravu.Vyzkoušejte.

Potřebujeme:

  • 1 velký lilek, překrojený podélně na 6 kousků
  • 1 lžíce mouky
  • 2 vejce
  • olivový olej
  • 40 g nastrouhaného parmezánu
  • 18 lístků čerstvé bazalky
  • 300 g nakrájené mozzarelly
  • sůl
  • pepř

Na omáčku:

  • 4 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 1 nasekaný stroužek česneku
  • 1 nakrájená cibule
  • 1 kořen celer nakrájený na kousky
  • 400 g konzervovaných rajčat

Na omáčku zahřejte panenský olivový olej na pánvi, přidejte česnek, cibuli, celer a osmahněte doměkka. Vmíchejte rajčata, osolte, opepřete, přikryjte poklicí a vařte na mírném ohni 25 minut.

Troubu předehřejte na 200 stupňů Celsia.

Kousky lilku obalte v mouce a v osolených a opepřených vejcích. Na pánvi zahřejte olej a osmahněte na něm obalený lilek z obou stran dohněda. Osmahnutý lilek vysušte ubrousky.

Takto připravené lilky dejte do zapékací mísy, na jejíž dno nejprve nalijte trochu omáčky, lilky osolte a opepřete, posypte parmezánem a lístky bazalky a půlkou mozzarelly. Pak přelijte omáčkou, přidejte zbytek mozzarelly a parmezánu.

Zapečte v troubě 15 minut, dokud povrch pokrmu lehce nezhnědne. Podávejte s listovým salátem.

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Vložit komentář

Další recepty

Náš tip