Babinet.cz  /  Recepty  /  Upečme si...  /  Dva v jednom: vláčný mrkvový či jablečný zákusek

Dva v jednom: vláčný mrkvový či jablečný zákusek

22.1.2020 - AndreaP.

Zimní období jako takové je vždy chudší na čerstvé potraviny, a to zejména ovoce a zeleninu. Zahrádky jsou v lepším případě pokryté sněhem, regály v obchodem pak sice požadovaným ovocem a zeleninou, ale při pohledu na cenu se nám velmi často zamlží zrak. Existuje ale zelenina a ovoce, které i přes všechny nepřízně jsou lehce dostupné celoročně. A tím je jablko a mrkev. Jak se dá zužitkovat mrkev při sladkém pečení jsme si ukázali už na mrkvancích. A dneska vám přináším rychlý recept na lahodný a velmi vláčný mrkvový či jablečný zákusek (záleží, kterou ze surovin přidáme), který vás zaručeně ohromí svou chutí. Rozpis surovin je určen na formu srnčího hřbetu.

Potřebujeme

  • 175 g cukru
  • 100 ml oleje
  • 2 vejce
  • 280 g nastrouhané mrkve (asi 3 velké) nebo jablka
  • 100 g hrozinek - nemusí být
  • 175 g hladké nebo polohrubé mouky
  • 1,5 lžičky prášku do pečiva
  • 1 lžička sody
  • 1 lžička skořice
  • (dle chuti můžeme přidat oříšky, kandované ovoce)

 

Nejprve si formu na srnčí hřbet vymažeme máslem a vysypeme strouhankou.

Do jedné mísy dáme cukr, přidáme olej, vajíčka a pořádně RUČNĚ umícháme. Poté přidáme mrkev nebo jabka (předem nastrouhané na hrubé slzy) a rozinky.

Mouku, prášek do pečiva, sodu, skořici smícháme v jiné misce a přidáme k mrkvové (či jablečné) směsi, promícháme a dáme do formy. Pečeme ve vyhřáté troubě při teplotě 180°C cca 40 - 45 minut.

Vychladlé nakrájíme na plátky, můžeme dozdobit kopečkem šlehačky. Další variantou také je před nakrájením celé polít čokoládovou polevou.

(foto: mygluten-freekitchen.com)

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Vložit komentář

Další recepty

Náš tip