Babinet.cz  /  Recepty  /  Bezmasá jídla  /  Vydatný nákyp z kysaného zelí, ten nejlepší lék v zimních měsících

Vydatný nákyp z kysaného zelí, ten nejlepší lék v zimních měsících

20.1.2020 - AndreaP.

Už naše babičky říkávaly, že zelí je nejlepší lék na všechno. Je důležitým zdrojem vitamínu C, kterého máme hlavně v zimních měsících nedostatek, a který je také zásadní při boji s různými viry a bakteriemi, které zimní období doprovází.

Potřebujeme:

  • 700 g kysaného zelí
  • 250 g moučných brambor
  • 300 g rajčat
  • 1 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 1 svazek majoránky
  • 100 g ementálu
  • 75 g kešu oříšků
  • 100 g zahuštěné smetany
  • 2 vejce
  • sůl
  • čerstvý bílý pepř
  • muškátový oříšek
  • 1 lžíce másla

Okapané kysané zelí nakrájíme nahrubo a vložíme do mísy. Oloupané a omyté brambory nastrouháme a smícháme se zelím. Rajčata krátce ponoříme do vroucí vody, vyjmeme, zchladíme, oloupeme a nakrájíme na kousky. Oloupanou cibuli a česnek jemně nasekáme.

Omytou a osušenou majoránku rovněž jemně nasekáme. Sýr jemně nastrouháme a oříšky umeleme. Všechny připravené přísady zamícháme do brambor.

Přimícháme smetanu, vejce, osolíme, opepříme a důkladně okořeníme muškátových oříškem. Dobře promícháme. Směs naplníme do vymaštěné nákypové formy a na uhlazený povrch dáme kousky másla. Formu vložíme na spodní lištu studené trouby. Troubu rozehřejeme na 200 stupňů Celsia.

Nákyp pečeme asi 45 minut, až je povrch hnědý. Podáváme se salátem.

(foto: healthybutsmart.com, eatyourbooks.com)

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Vložit komentář

Další recepty

Náš tip