Babinet.cz  /  Recepty  /  Zajímavosti a ostatní  /  Jak na palačinky? Tvarohové vídeňské palačinky zapečené v troubě.

Jak na palačinky? Tvarohové vídeňské palačinky zapečené v troubě.

17.1.2020 - AndreaP.

Palačinka. Zamysleli jste se někdy na tím, jak krásně toto označení lahodného pokrmu zní? A skutečnost, že jí můžeme připravit na desítky způsobů naslano i nasladko tuto krásu jen zvyšuje. Otevíráme tímto první díl jedné z dalších vámi tolik oblíbených receptových sérií, tentokrát s názvem "Palačinkománie".

Mnozí namítnou, že palačinky nedělají, protože se jim to nedaří. Nejčastější argument je "nikdy se mi to nepodaří, vždy se mi palačinka potrhá". Proč tomu tak ale je? V čem tkví to kouzlo, že někomu se daří palačinka bez problémů a někomu prostě i kdyby vyzýval všechny svaté i různé kouzelné bytosti, tak prostě palačinku neudělá? Je to snad v receptu? V šikovnosti? V konstelaci hvězd? Pojďme se na to podívat blíže.

Pamatujme si tři základní body úspěchu - těsto, pánev, teplota.

1.) Těsto

Palačinkové těsto, to je hladká mouka, mléko, vejce, špetka soli. Tak málo nám stačí. Nejzásadnější je pak vzájemný poměr mezi nimi. Dostatek mléka způsobuje, že je těsto řidší a po pánvi se pak nakláněním lehce samo roztáhne. Jen tato tekoucí konzistence vytvoří tenoučkou palačinku, o kterou nám jde. Nikdy neroztahujeme palačinkové těsto násilím či s dopomocí, lité těsto se musí tvarovat samo.  Pokud tedy vidíte, že se těsto na pánvi úplně lehce samo neroztahuje, přidejte krapet mléka.

Mouka (doporučujeme hladkou a ideálně prosátou, polohrubá není tak vhodná) pak naopak způsobuje, že se mléko "zahustí". Důležité je, aby ale dostala prostor a čas, je proto velice nutné palačinkové těsto nechat alespoň půl hodiny odležet. Zde platí, že čím déle necháme odležet, tím lépe. Klidně si můžete těsto udělat ráno před odchodem do práce (je to opravdu chvilička), uložit do lednice a večer po příchodu z práce už jen smažíte.

No a vejce? Tak to je zásadní prvek, který oboje výše zmíněné spojí dohromady. Pokud se těsto trhá, je vejce první věc, kterou přidáváme.

2.) Pánev

Netvrdíme, že někdo to nemůže mít jinak, nicméně letité zkušenosti ukazují, že nejlepší pánev pro přípravu palačinek je ta nerezová. Jen její neporézní hladký povrch, který se ani lety nemění, usnadní vytvořit dokonale tenoučkou palačinku, která nelepí.

3.) Teplota

Pánev musí být rozpálená na správnou teplotu. Pokud je rozpálená málo, je to právě ten okamžik, že se palačinka trhá. Pokud je rozpálená moc, palačinka se spálí. Jak poznáme rozpálenou pánev? Natáhněte asi 5 cm nad její povrch dlaň. Pokud cítíte žár, můžete začít. A ještě jedna zásada. Pánev nechejte rozehřát na sucho. Teprve až je pánev dostatečně horká, přidejte pár kapet oleje, který po pánvi rozetřete. Stačí opravdu pár, palačinky se v oleji nesmějí koupat.

A nyní také recept, dnes si připravíme první ze série palačinkových receptů, které nás čekají, a sice tvarohové vídeňské palačinky zapečené v troubě.

Potřebujeme:

  • 4 vejce
  • 1/4 lžičky soli
  • 250 g hladké mouky
  • 1/2 l mléka
  • 50+20 g másla
  • 250 g tvarohu
  • 1/8 l kyselé smetany
  • 50+10 g práškového cukru
  • 100 g rozinek
  • 1 lžíce strouhanky
  • 1/8 l smetany

Připravne si těsto na palačinky ze 2 vajec, soli, mouky a mléka.  Dle popisu výše je poté upečte na 50 g másla.

Tvaroh se smetanou, 50 g cukru, 2 žloutky a rozinky utřete pro náplň. Z bílků se špetkou soli ušlehejte tuhý sníh, opatrně ho vmíchejte.

Hotové palačinky potřete náplní, srolujte a rozpulte na dvě poloviny. Vhodnou nákypovou formu vymastěte 20 g másla a vysypte strouhankou, naplněné palačinky do ní navrtvěte.

Smetanu, 1 vejce a 10 g cukru rozkvedlejte, nalejte na palačinky. Vložte do horké trouby a zapékejte, až smetana s vejci ztuhne.

Na talíři pak lehce pocukrujte.

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Vložit komentář

Další recepty

Náš tip