Babinet.cz  /  Recepty  /  Masa a vnitřnosti  /  Treska a polotmavé pivo? Trefa!

Treska a polotmavé pivo? Trefa!

14.1.2020 - redakce Babinet.cz

Připravte si s námi senzační recept na tresku od Lukáše Holého z pivovarské restaurace OSSEGG. Tresku v pivním těstíčku s mačkaným hráškem a tatarskou omáčkou.

1 porce

Suroviny na rybu:

  • 180 g filetu z tresky jednoskvrnné
  • sůl
  • hladká mouka na obalení
  • rostlinný olej na smažení

Suroviny na těstíčko:

  • 200 g hladké mouky
  • 75 g rýžové mouky
  • 1 x lžička jedlé sody
  • 200 ml světlého piva Phillip OSSEGG Praha
  • 200 ml sodovky

Suroviny na mačkaný hrášek:

  • 200 g čerstvého vyloupaného hrášku
  • 1,5 l vody
  • 2 x lžíce cukru krupice
  • Sůl
  • Čerstvě mletý pepř
  • 2 x lžička změklého másla

Suroviny na tatarskou omáčku /4-6 porcí/ :

  • 20 g kaparů v nálevu
  • 20 g nakládaných okurek
  • 10 g šalotky
  • 1 x lžíce plocholisté petržele
  • 300 g pivní majonézy /viz. recept níže/
  • 1 x lžička citronové šťávy
  • špetka soli
  • špetka čerstvě mletého pepře

Majonéza z černého piva OSSEGG suroviny:

  • 3x žloutek
  • 1x lžíčka ostré hořčice
  • 50ml černého piva Balthasar 13 OSSEGG
  • šťáva a kůra z jednoho citronu
  • sůl, pepř a drcený kmín
  • 200 ml slunečnicového oleje

Postup na majonézu :

Tyčovým mixérem šlehat žloutky, hořčici, pivo, pepř, kmín, sůl a citron a potom postupně zašlehávat olej až do požadované konzistence.

Postup na tatarskou omáčku:

  1. Kapary propláchni a nech okapat a nakrájej najemno.
  2. Okurky nakrájej najemno.
  3. Šalotku oloupej a nakrájej najemno.
  4. Petržel nakrájej najemno.
  5. Do misky dej majonézu, přimíchej kapary, okurky, šalotku, petržel a citronovou šťávu. Dle chuti osol a opepři. Dobře promíchej a nech ½ hodiny vychladit v lednici.

Postup na těstíčko:

  1. V misce smíchej mouky, jedlou sodu a sůl.
  2. Poté přidej pivo a sodovku a vymíchej metlou hladké těstíčko.
  3. Dej do lednice a nech odpočnout a vychladit 2-3 hodiny

Postup na mačkaný hrášek:

  1. Hrášek povař 2 minuty v oslazené vroucí vodě
  2. Slij vodu a polovinu hrášku rozmixuj tyčovým mixérem. Dochuť solí a pepřem a vmíchej polovinu másla. Propasíruj.
  3. Zbylí hrášek rozšťouchej, osol a opepři a přidej zbylé máslo.
  4. Promíchej s hráškovou kaší.
  5. Dosol dle chuti.

Postup na rybu:

  1. Filet vykosti, zbav kůže, ze všech stran osol a obal v hladké mouce.
  2. Přebytečnou mouku oklepej a filet obal ve vychlazeném připraveném těstíčku.
  3. Smaž 5 minut do zlatova v oleji rozpáleném na 180 stupňů celsia. Rybu během smažení opatrně otoč.

Tip tatarská omáčka:

Do této omáčky můžete vmíchat i jedno uvařené vejce nakrájené nebo nastrouhané

najemno. Můžete přidat špetku kajenského pepře a nebo najemno nasekanou čerstvou chilli papričku.

Tipy šefkuchaře:

Těstíčko na obalení ryby se špatně připravuje v množství na jednu porci. Výše uvedené množství vystačí na 2-3 porce ryby. Těstíčko se dá uchovat v lednici i několik dní aniž by ztratilo na kvalitě.

Čerstvý hrášek lze v tomto případě v mimo sezonu použít mražený.

Rybu podávejte s řezem citronu na pokapáni, lze použít i ocet v rozprašovači. Ideální přílohou k rybě jsou smažené bramborové hranolky.

Suroviny na bramborové hranolky:

  • 250 g moučných brambor
  • rostlinný olej na smažení
  • sůl

Postup na bramborové hranolky:

  1. Brambory očisti pod tekoucí vodou kartáčkem a podélně rozkroj dle velikosti na šestiny / silnější hranolky /.
  2. Dobře osuš a smaž 7 minut ve vysoké vrstvě oleje rozpáleného na 140 stupňů .
  3. Brambory vyjmi a nech je 5 minut okapat.
  4. Poté je dosmaž v oleji rozpáleném na 190 stupňů dozlatova dalších cca 10 minut.
  5. Přendej do mísy, osol a promíchej.

Tip šéfkuchaře:

Čas smažení se může měnit dle použitého druhu brambor. V tomto receptu byly použity brambory odrůdy RUSSET.

TIP šéfkuchaře na pivo:

Pivo OSSEGG RUTHARD 11

Praha.ossegg.com

 

 

 

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Vložit komentář

Další recepty

Náš tip