Babinet.cz  /  Recepty  /  Upečme si...  /  Mrkev v zimě? Samozřejmě, že ano. Dva koláče ve slané i sladké verzi

Mrkev v zimě? Samozřejmě, že ano. Dva koláče ve slané i sladké verzi

14.1.2020 - AndreaP.

Zdá se vám, že na mrkev není zrovna správný čas? Nenechte se mýlit. Chcete-li být odolní vůči náletům bacilů, stále ostře vidět a mít dobré zažívání, pak není lepšího pomocníka. Navíc je mrkev vhodná pro revmatiky a tvoří důležitý prvek při léčbě nervových poruch. Mrkev je prostě jednička.

Navíc se nám blíží svátek sv.Valentýna. Den, kdy můžete svou drahou polovičku potěšit dobrým papáním. Proč tedy nezkusit třeba:

Provensálský mrkvový šunkoláč /po čertech dobrý/

pro 4 osoby, příprava 20 minut + 35 minut pečení

  • 500 g listového těsta, 400 g mrkve, 250 g syrovátkového sýra ricotta, 200 g šunky, 100 g balkánského sýra, 2 vejce, 2 cibule, 2 lžíce provensálského koření, sůl

Mrkev, cibuli a šunku nakrájejte na kostičky. Mrkev povařte do poloměkka, sceďte a promíchejte se šunkou, cibulí a rozdrobeným balkánským sýrem. Ricottu rozšlehejte s vejci a provensálským kořením, dle chuti osolte. Vmíchejte k mrkvové směsi. Dortovou formu vyložte těstem, vytvarujte okraje a nalijte mrkvovou směs. Zapékejte asi 35 minut při teplotě 220 stupňů Celsia (v horkovzdušné troubě asi 200 stupňů C).

Tip: místo šunky můžete zkusit koláč připravit z mletého masa.

Bezmasá varianta: šunku zkrátka vynechete, přidejte pokrájené uzené tofu.

Z mrkve můžeme také udělat lahodný dezert

Datlíkův mrkvový malakov /ovoněný citrónem/

příprava 30 minut + odležení přes noc

  • 400 ml mléka, 200 g mrkve, 160 g piškotů, 160 g datlí bez pecek, 100 g krupice, 1 lžička strouhané citrónové kůry, neslazené kakao na ozdobu

Krupici vsypte do studeného mléka a ohřívejte za stálého míchání, dokud nevznikne hustá kaše. Odstavte, vmíchejte sekané datle a jemně strouhanou mrkev. Rozmíchejte a ochuťte citrónovou kůrou. Piškoty rozložte na dno vyšší formy (například dortové) a potřete krémem. Střídejte další vrstvy piškotů a krému. Zakončete krémem. Uložte do ledničky přes noc. Před podáváním poprašte kakaem (nejlépe pomocí jemného sítka). Rozkrájejte na kousky a každý řez můžete ozdobit kopečkem jemně strouhané mrkve.

 

(zdroj : Zapálená kuchařka Což takhle dát si mrkev)

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Vložit komentář

Další recepty

Náš tip