Babinet.cz  /  Recepty  /  Hubneme s Babinetem  /  Hubnete? Zkuste nevšední mrkvové recepty!

Hubnete? Zkuste nevšední mrkvové recepty!

12.1.2020 - redakce Babinet.cz

Mrkev obsahuje mnoho pro tělo prospěšných vitamínů. Od malička slýcháváme, že ji máme jíst, abychom dobře viděli. Betakaroten pomáhá, když se chceme dobře a zdravě opálit. Mrkev je prospěšná na zažívání a naše pokrmy velmi výrazně odlehčí. Není však nutné použít ji jen na přípravu tolik neoblíbeného masa v mrkvi, které mnozí z nás ve školních jídelnách naprosto nenáviděli. Receptů existuje celá škála, ať už slaných nebo sladkých.


Mrkvová polévka

Ingredience:

  • 500 g mrkve
  • 2–3 brambory
  • 1 litr vývaru
  • 1 kelímek smetany (12 %)
  • trocha kari kořen
  • sůl
  • pepř
  • 1 lžíce másla


Mrkev a brambory dáme vařit do vývaru. Jakmile vše změkne, tak to rozmixujeme ponorným mixérem. Směs poté přivedeme k varu, ale jen na nízkou teplotu. Přidáme smetanu, kari koření, sůl, pepř a máslo. Ihned je možné polévku podávat, bude hustá a velmi chutná.

Pomazánka

Ingredience:

  • 1 zakysaná smetana nebo bílý jogurt,
  • 2 uvařená vejce
  • 1 velká nastrouhaná mrkev
  • trocha majonézy
  • 1 menší syrové cibule najemno
  • 1 lžička hořčice
  • Sůl
  • Pepř
  • citronová šťáva


Vejce, mrkev a cibuli nastrouhejte, do směsi nakapejte pár kapek citronu, přidejte zakysanou smetanu nebo bílý jogurt, majonézu, hořčici, sůl a pepř. Řádně promíchejte a můžete podávat s chlebem, houskou nebo na bagetce.

Mrkev v těstíčku

Ingredience:

  • 400 g mrkve (spíše malé mrkvičky, nebo pokrájené větší mrkve)
  • 100 ml mléka
  • 1 vejce
  • 100 g hladké mouky
  • Sůl
  • olej na smažení


Mrkev je lepší dopředu uvařit do měkka. Poté ji klasicky obalujeme v trojobalu a smažíme. Tyto „řízečky“ jsou opravdu jedinečné.

Mrkev po indicku

Tento recepty je možné použít jako přílohu k masům a masovým směsím nebo jako hlavní jídlo při podávání třeba s bramborem nebo rýži při redukčních dietách.

Ingredience:

  • 200 g strouhané mrkve
  • Olej
  • 2 lžičky kari
  • 4 lžíce zakysané smetany
  • Sůl
  • pepř


Mrkev dáme opékat na lžíci oleje, přidáme kari, sůl a pepř a za za stálého míchání necháme změknout. Nakonec přidáme zakysanou smetanu a můžeme podávat.

 

Napsala Zuzana Zelenková

Ilustační foto: Pixabay.com

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Vložit komentář

Další recepty

Náš tip