Babinet.cz  /  Recepty  /  Bezmasá jídla  /  Houbový kuba třikrát jinak a vždy lahodně

Houbový kuba třikrát jinak a vždy lahodně

19.12.2019 - redakce Babinet.cz

Pokud chceme dodržet tradice, nebo tento pokrm máme prostě rádi, pak je houbový kuba jasná volba pro velkou část české populace. Spousta lidí ale třeba nemusí kroupy, nebo by ho chtěla zkusit prostě jinak. Pojďme se podívat na zajímavé variace tohoto receptu, který by na Štědrý den o pololednách neměl chybět na našich stolech.

Význam celého receptu je velmi snadný. Dělá se z běžně dostupných surovin, aby byl levný a snadno zpracovatelný. Kroupy a sušené houby byly prostě dříve v každé domácnosti.

Začneme ale velmi velmi tradičně.

  • 200 g velkých ječných krup
  • 200 ml vývaru (volitelný)
  • 75 g sušených hub (směs, ideálně stročky)
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce sádla
  • 1 lžíce másla
  • 1 lžíce majoránky
  • sůl, kmín


Houby namočíme den předem do vlažné vody. Když se pustíme do vaření, tak dáme kroupy vařit do vody. Po jejich změknutí slijeme přebytečnou vodu, pokud nějakou máme, přidáme houby, cibuli, prolisovaný česnek, sádlo, máslo a koření. Dosolíme dle chuti, vložíme do pekáče a při 180 stupních dáme cca na 20 minut zapéct.

Podle šéfkuchaře Jana Punčocháře

  • kroupy
  • mix sušených a čerstvých hub
  • rybí vývar nebo kuřecí vývar
  • máslo
  • šalotka
  • česnek
  • snítka tymiánu
  • bílé víno
  • majoránka
  • petrželka
  • šalvěj
  • sůl
  • pepř


Kroupy namočíme den předem. Poté je vložíme do vývaru a vaříme do měkka. Šalotku zpěníme na másle, přidáme tymián a šalvěj. Houby, které jsme předem namočili ve vývaru orestujeme v jiné pánvi. K šalotce prodáme půlku česneku, tymián a orestované houby. Poté vše zalijeme vínem, přidáme krou a den předem namočené houby a rybí vývar. Vše vaříme doměkka. Dochucujeme česnekem, majoránkou, pepřem, solí a petrželkou. Před podáváním lze zakápnout bylinkovým olejem.

Existuje také skvělá varianta pro každého, kdo nemá rád kroupy. Vyměňte je za rýži! Rýži uvaříte spolu s předem namočenými houbami. Vmícháte do toho sádlo, sůl, pepř, majoránku, dáte zapéct a chutné jídlo je na světě!

 

Napsala Zuzana Zelenková

Zdroj foto: tresbohemes.com

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Vložit komentář

Další recepty

Náš tip