Babinet.cz  /  Recepty  /  Masa a vnitřnosti  /  Vánoční kapr na černo, tradice našich předků

Vánoční kapr na černo, tradice našich předků

17.12.2019 - AndreaP.

Kapr na černo je bezesporu jedno z nejtradičnějších jídel našich předků v době vánočních svátků. V současné době už se moc nepřipravuje, což je bezpochyby škoda, jelikož se jedná o dietní pokrm s velice překvapivou chutí. Svůj název dostal podle omáčky zkaramelizované cukrem. Prostě kapr na černo je česká klasika a je nutné si jí připomenout.

Potřebujeme :

  • 5 porcí kapra
  • 250 g kořenové zeleniny
  • 1 cibule
  • 5 lžic oleje
  • 1 bobkový list
  • 5 zrnek pepře
  • 5 zrnek nového koření
  • 2 hřebíčky
  • 1/2 lžičky skořice
  • 2 dl červeného vína
  • 2 lžíce rozinek
  • 2-3 lžíce strouhaného perníku
  • 1 lžíce rybízové marmelády
  • hrst sekaných mandlí
  • sůl
  • cukr

Oloupanou cibuli nakrájíme nadrobno, očistěnou kořenovou zeleninu nastrouháme. Kapra propláchneme, osušíme a osolíme. Olej rozehřejeme, osmahneme na něm cibuli a kořenovou zeleninu, přilijeme 3/4 l vody, osolíme, přidáme všechno koření a vaříme 15 minut. Poté vložíme připravené porce kapra a vaříme mírným varem dalších 15 minut. Měkké rybí maso opatrně vyjmeme a uložíme do tepla.

Vývar se zeleninou a kořením procedíme, zeleninu propasírujeme a promícháme s vývarem, nebo koření vyjmeme a vývar se zeleninou umixujeme. Získanou směs zalijeme vínem, přidáme rozinky, marmeládu, nasekané spařené mandle, strouhaný perník a podle chuti trochu cukru. Krátce vše povaříme, aby se perník rozvařil a omáčku dostatečně zahustil. Rybu s omáčkou podáváme s houskovým knedlíkem či s bramborem.

(fotografie : gurmanka)

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Vložit komentář

Další recepty

Náš tip