Babinet.cz  /  Recepty  /  Upečme si...  /  Prosinec provoněný tradičním pečením

Prosinec provoněný tradičním pečením

28.11.2019 - AndreaP.

Podzim rychle utekl a je tu zima. Jste připraveni na prosinec, pravděpodobně nejoblíbenější měsíc všech dětí? Nechte se inspirovat a připravte svým nejbližším pohádkové dezerty inspirované adventními svátky.

Pojďme to vzít pěkně popořadě. Hned na začátku měsíce čeká na děti Mikuláš s andělem a čertem, a tak trochu „zúčtování“ celého roku. Děti jsou často za svou statečnost a snahu odměňovány čerstvým i sušeným ovocem, čokoládou a bonbony. A všechny tyto zmíněné suroviny se skvěle hodí také k pečení. Nevěříte? Inspirujte se a připravte mikulášský chlebíček. Pokud máte doma navíc formu speciálního tvaru stejně jako my, hravě vykouzlíte pohádkový dezert či svačinu.

Haribo mikulášský medvídek

Ingredience (na 3 medvídky)

  • 4 bílky
  • 100 g cukru moučky
  • špetka soli
  • 50 g másla
  • 100 g polohrubé mouky
  • 50 g sušeného a kandovaného ovoce – brusinky, pomerančová kůra, švestky, jablka…
  • 30 g medvídků Haribo Goldbären
  • 50 g kvalitní čokolády s vyšším obsahem kakaa
  • 30 g vlašských nebo jiných ořechů

na čokoládovou polevu

  • 120 g čokolády s vyšším obsahem kakaa
  • 100 g másla
  • 2 lžíce mléka

Postup

Bílky dejte do mísy robota se šlehací metlou a vyšlehejte pevný sníh. Přidejte špetku soli a moučkový cukr a opět šlehejte. Mezitím, co se tvoří sníh, rozpusťte si máslo a nechte jej lehce vychladnout.

Do sněhu přidávejte po troškách střídavě mouku a přepuštěné máslo. Vždy promíchejte, ale lehce a opatrně, aby sníh příliš nespadnul.

Ovoce, Haribo medvídky, čokoládu i ořechy nasekejte najemno a po trochách vmíchejte do těsta.

Silikonové formičky vypláchněte studenou vodou a nalijte do nich těsto. Pečte 25 minut v troubě předehřáté na 160 °C. Formu poté opatrně vyklopte a dezert nechte vychladnout.

Polevu připravíte jednoduše tak, že čokoládu spolu s máslem rozpustíte ve vodní lázni. Když jsou obě suroviny rozpuštěné do jemné polevy, vmíchejte ještě 2 lžíce mléka. Dezert ihned polijte polevou a poté nechte ztuhnout.

Pravá vůně Vánoc

Jakou vůni si představíte, když se řeknou Vánoce? Většina z nás si asi vybaví směs svařeného a vína a perníčků. Provoňte domácnost tradiční vůní a připravte perníkový dezert, který potěší velké i malé, rodinu i blízké na návštěvě. Děti vám navíc mohou pomoci s jeho zdobením, fantazii se meze nekladou a na ozdobu dobře poslouží i bonbony Haribo.

Perníkový vánoční medvídek

Ingredience

  • 2 vejce
  • 160 g cukru krupice
  • 100 ml slunečnicového oleje
  • 150 g hladké mouky
  • 300 g polohrubé mouky
  • 400 ml mléka
  • 1 lžíce kakaa
  • špetka soli
  • 1 balíček prášku do perníku
  • 1 lžíce perníkového koření

na ozdobení

  • 1 bílek
  • 15 – 20 dkg moučkového cukru
  • 1 lžičky citronové šťávy
  • Haribo Goldbären

 

Postup

Troubu si předehřejte na 170 °C. Připravte si silikonové medvídky nebo jiné formičky, které vypláchněte studenou vodou.

Do mísy robota se šlehací metlou dejte vejce a cukr a vyšlehejte do nadýchané pěny. Připravte si misku, ve které smíchejte oba druhy mouky, špetku soli, prášek do perníku, kakao a perníkové koření. Směs postupně vmíchávejte do nadýchané cukrové pěny. Zároveň střídejte tyto sypké suroviny s olejem a mlékem. Těsto musí být důkladně promíchané.

Těsto nalijte do připravených medvídků nebo jiných forem a ty vyskládejte na plech. Pečte v předehřáté troubě 25 minut.

Hotové medvídky mohou děti nazdobit sněhovou polevou nebo čokoládou a Haribo bonbony.

Množství těsta vystačí na dva medvídky a na perník sloužící jako podkladová plocha pro vánoční obraz, který si můžete s dětmi dozdobit dle fantazie.

Na bílkovou polevu ušlehejte bílek a přidejte do něj moučkový cukr, aby vznikla hustá poleva. Nakonec přidejte ještě citronovou šťávu. Pokud chcete do obrázku „malovat“ polevou a štětcem, rozřeďte trochu polevy další citronovou šťávou.

 

 

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Vložit komentář

Další recepty

Náš tip