Babinet.cz  /  Magazín  /  Pod lupou  /  Svatý Martin je tady. Na co si dát pozor při nákupu husy

Svatý Martin je tady. Na co si dát pozor při nákupu husy

6.11.2019 - redakce Babinet.cz

Svátek, který v poslední době stále roste na oblibě. To je svatý Martin. Za jeho znovuzrození mohou vinaři, kteří Martinovi pomohli zpátky na nohy, když chtěli, aby se jim zase prodávalo svatomartinské víno. Na stůl ale patří především křupavá, dozlatova vypečená husička. Samotní drůbežáři radí, jak si vybrat tu nejlepší. Šéfkuchař Petr Ježek pak prozradil, jak si ji nejlépe připravit i doma.

„V letošním roce bylo u nás vylíhnuto 175 242 ks housat. Dovezeno 4 815 ks housat a exportováno 20 390 ks housat. Husy jsou v ČR chovány ve 48 hospodářstvích a líhnou se v 7 líhních“, uvedla předsedkyně Českomoravské drůbežářské unie Gabriela Dlouhá. Ani taková produkce ale Čechům nestačí a husičky je potřeba dovážet ze zahraničí, nejčastěji asi z Maďarska a z Polska.

Odborníci ale dovezené maso spíše kritizují, bývá mražené a člověk tedy nemůže vědět, jak dlouho drůbež ležela někde v mrazáku. Při výběru pak radí chlazenou husu, to samé ovšem platí i o ostatním drůbežím mase. Chlazená husa se například nepeče tak dlouho.
„Soběstačnost České republiky v této komoditě je 65 %. Snahou MZe je podpořit sektor drůbežího masa a tento ukazatel alespoň přiblížit k hodnotě roku 2010, kdy se pohyboval na úrovni 85 %“, uvedl náměstek ministra zemědělství pro řízení sekce zemědělství a potravinářství Jindřich Fialka.

Mimochodem chlazené maso doporučují také ti nejlepší šéfkuchaři. „Maso, které projde mrazem může být na talíři tuhé, může mít horší kvalitu masa a také hrozí, že bude jinak zbarvené“, uvedl šéfkuchař Petr Ježek. To se u chlazené drůbeže nemůže stát, zachová si totiž stále svou čerstvost a přirozenou, nezměněnou chuť. Při svatomartinské hostině se mimo jiné nemáme nechat napálit prodejci, kteří na pultech jako husu nabízejí tzv.  „huso-kachny“. V tomto případě se jedná o kachnu pižmovou nebo o kachnu pižmovou kříženou s kachnou pekingskou. V žádném případě nejde o husu.

Upečte si skvělou husu!

Ježek také zmínil, jak správně upéct výbornou martinskou husičku. Podle šéfkuchaře je zapotřebí drůbež nasolit a nakmínovat, jak zvenku tak zevnitř. Tato připravenou ji můžeme nechat do druhého dne uležet v lednici.

Poté se do ní vloží rozčtvrcená cibule, jablko a houska. Takto upravenou husu dáme do pekáče, podlijeme a pečeme na 80 stupňů klidně i 14 hodin. To zaručí, že bude pěkně šťavnatá, měkká a s křupavou kůrčičkou.
A nejlepší příloha? Ideální je červené zelí, které nakrouháme a dáme restovat na trochu másla. Následně dochutíme podle sebe solí, pepřem, octem a cukrem. Ideální jsou pak brmaborové knedlíky nebo lokše.

Skvělý recept na knedlíky
• 70 dkg brambor
• 1 špetka soli
• 20 dkg hrubé mouky
• 1 vejce

Uvařené brambory nastrouháme a smícháme s dalšími ingrediencemi, děláme šišky a dáme je vařit. Z vody knedlíky vyndáme, jakmile vyplavou. Dobrou chuť.

 

Napsala Zuzana Zelenková

zdro foto: www.lewismeat.com

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

jhonkenedy
7.11.2019 14:05

Its such a great blog where you can find all the information. You can also check my beautiful stationery blog Tally Books, Hardcover Journal, Leather Journals, Custom Notebooks, Custom Journals, Prayer Journals, Legal Pads, Personalized Leather Journal, Custom Journal Printing which you can buy online from the best graduation products suppliers of the USA.

Vložit komentář

Další z magazínu

Náš tip