Babinet.cz  /  Recepty  /  Polévky, omáčky a zálivky  /  Svátek sv.Martina: Husí kaldoun s masovými knedlíčky a domácími raviolkami

Svátek sv.Martina: Husí kaldoun s masovými knedlíčky a domácími raviolkami

6.11.2019 - AndreaP.

Svátek sv.Martina je už za pár dní, a proto příprava na martinské hody je v plném proudu. A nemusí to být jen o klasice "martinské huse", ale uvařit si můžete i další pochoutky z tohoto velkého opeřence. Pakliže patříte mezi labužníky, tak určitě vyzkoušejte recept na tuto vynikající polévku. Přejeme dobrou chuť!

Příprava polévky:

Vezmeme očištěnou husu, husí droby (očištěné a nakrájené), oloupanou cibuli vcelku a dáme do hrnce se studenou vodou. Vodu osolíme. Na mírném ohni vaříme cca 60-90 minut.

Průběžně sbíráme z vrchu sraženou bílkovinu (pěnu). Až bude masíčko měké, vyjmeme ho.

Do hrnce vložíme na nudličky nakrájenou kořenovou zeleninu, malé kousky květáku, růžičkovou kapustu nakrájenou na 1/2 či 1/4.

Mezi tím si obereme husu a nakrájíme maso na kousky, které nám budou vyhovovat.

Po změknutí zeleniny přidáme hrášek, na jemné proužky nakrájený pórek. Na konec nadrobno nasekanou kudrnku a petrželovou nať plochou. Zahustíme máslovou jíškou z hladké mouky. Vložíme obrané maso z husy, knedlíčky, raviolky a můžeme podávat:-)

Dochucuje se pouze solí a bílým pepřem.

Masové knedlíčky:

Cca 80 g husích jater a 200 g masa z husy. Oboje semeleme, přidáme vajíčko, dochutíme majoránkou, česnekem, solí a bílým pepřem, zahustíme troškou strouhanky. Vytvoříme kuličky, obalíme lehce ve strouhance, aby se nám to nelepilo a dáme vařit cca 8 minut.

Raviolky:

Část směsi na knedlíčky si schováme i na raviolky. Těsto vytvoříme z 100 g hrubé mouky, 100 g polohrubé mouky, žloutku, kávové lžičky povoleného másla a soli. Uválíme 2 placky.

Na jednu placku kávovou lžičkou naneseme masovou směs cca 10 cm od sebe. Štětečkem namočeným ve vodě okolo masové kuličky těsto potřeme a přiklopíme druhým plátem těsta. Prsty okolo pomačkáme a například sklenicí vykrojíme raviolky. Kraje můžeme různě ozdobně vytvarovat vidličkou či jinou pomůckou. Opět vaříme cca 5 minut. Raviolky můžeme vytunit například přidáním mascarpone k masové směsi. Podle fantazie:-)

(zdroj receptu - šéfkuchař restaurace Hliněná bašta Hynek Vávra)

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz