Babinet.cz  /  Recepty  /  Česká národní  /  Svatomartínská husa pečená v kysaném zelí

Svatomartínská husa pečená v kysaném zelí

3.11.2019 - AndreaP.

Svátek sv. Martina a s ním spojené Svatomartínské posvícení. Kdo to ale byl ten svatý Martin a jaké legendy se k němu váží, se dozvíte v článku Blíží se svátek svatého Martina. Proč končí husy na pekáči? Nechybí v něm ani tipy na další skvělé recepty, jak si husu připravit. My si dnes na úvod dnešního receptu připomeneme ale ještě jednu pověst, uveřejněnou dne 10.října 1939 ve Vídeňských Novinách ...

... A proč bylo zavedeno posvícení martinské, o tom se vypravuje tato pověst (podle Jos. Svátka): Kdysi vyjel si český kníže Oldřich lovit do lesů křivoklátských, kde se však odloučil od své družiny a zmátl si cestu v hustém lese. Troubení jeho přivolalo uhlíře z nedaleké osady, kde právě slavili posvícení. Uhlíř vyvedl knížete, jehož neznal, z lesa, a pozval ho do své chatrče na husu. Kníže, který se vydával za knížecího komorníka Janka, přijal pozvání uhlířovo a poživ husy posvícenské a pobaviv se v chatrči jeho, pozval ho, aby ho v Praze na hradě navštívil. Uhlíř to slíbil za tou výminkou, že mu tam pan Janek dá též upéci husu. Potom vyvedl knížete z lesů. Kníže sešel se brzy se svou družinou a vesele jí vyprávěl, co se mu přihodilo. V den sv. Martina dostavil se uhlíř skutečně na hrad Pražský a poptával se po panu Jankovi. Dvořané, jsouce již na jeho příchod připraveni, uvedli ho ke knížeti, s nímž užaslý uhlíř potom stoloval a na huse si pochutnal. Na památku tohoto vysvobození svého z lesa a srdečné pohostinství českých uhlířů ustanovil kníže Oldřich, aby každého roku slavil se den sv. Martina pečenou husou a z toho ustanovení mělo počátek posvícení martinské....

A teď už zpět k dnešnímu receptu, připravíme si tradiční husu pečenou rovnou v zelí.

Potřebujeme :

  • 1/2 mladé husy
  • 2-3 lžíce husího sádla
  • 800 g kysaného zelí
  • 0,2 l šťávy z kysaného zelí
  • 0,2 l smetany
  • 1 lžíce mleté sladké papriky
  • sůl

Z poloviny mladé husy stáhneme kůži a sádlo. Maso rozdělíme na 8 porcí.

Na dno zapékací ohnivzdorné mísy, které jsme trochu vytřeli husím sádlem, dáme vrstvu zelí a posypeme mletou paprikou. Na to rozložíme porce husy, přikryjeme zbytkem zelí, zalijeme lákem ze zelí a pokapeme zbytkem husího sádla, které ještě posypeme mletou paprikou.

Dusíme v troubě pod pokličkou, až je maso na píchnutí nožem měkké.

Zalijeme smetanou a necháme ještě chvíli dusit. Podáváme s knedlíkem.

Další tipy na sv. Martina :


Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Vložit komentář

Další recepty

Náš tip