Babinet.cz  /  Recepty  /  Konzervování  /  Jak ideálně zpracovávat houby

Jak ideálně zpracovávat houby

30.10.2019 - redakce Babinet.cz

Houbová sezona stále ani zdaleka nekončí. I teď, skoro v listopadu lze najít úplně všechny oblíbené druhy, hřiby nevyjímaje. Otázkou je, co s tou nadílkou dělat, když už je celá rodina hub přejedená.

Jak ideálně na mražení

Houby lze mrazit, tak jak jsou, pokrájíme je a vložíme do krabiček nebo uzavíratelných sáčků. V takovém případě ale přeci jen budou nejspíše z mrazáku pěkně cítit. I ve zmrzlém stavu jsou totiž pořádně aromatické. Takže je můžeme před mrazením podusit. Bude to mít hned několik benefitů. Budou obdělané, takže až je budeme potřebovat, nebude nutné příliš dlouhé vaření, mrazák po nich nenačichne a k tomu všemu nezaberou tolik místa.

Sušení

Sušit můžeme klasicky na rámech, do kterých máme napnutá síta, nebo na čistém bílém papíru. Takto ovšem houby schnout velmi dlouho, což nemusí být zrovna výhodné. Asi málo kdo má doma tolik prostoru, aby mohl mít všude týden rozložené houby. Další možností je sušení v troubě. To trvá při 50 stupních přibližně hodinu. Pokud víte, že budete sušit více a častěji, pořiďte si sušičku.

Zavařování

Klasicky můžete zavařovat do kyselého nálevu. Takové houby jsou následně použitelné ale jen do kulajdy.

Zkuste recept

  • 1l vody
  • 0,3l octa
  • 100g cukru
  • 30g soli

Nálev si svaříme, zalijeme jím předvařené houbičky, ideálně malé hříbky, houby pěchujeme do sklenic, zaléváme nálevem, přidáváme bobkový list a nové koření, následně klasicky zavařuje cca 20 minut.

Houby lze dát také do slaného nálevu. Mají pak široké možnosti využití do polévek i omáček. Jen pak jednoduše moc nesolíme, musíme ochutnávat.

Sklenice plníme nakrájenými houbami, přidáme vždy do každé lžíci soli a můžeme i špetku pomůcky ke konzervování. Sterilujeme – zavařujeme dvakrát dvacet minut.

 

Napsala Zuzana Zelenková

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Vložit komentář

Další recepty

Náš tip