Babinet.cz  /  Recepty  /  Rady a postřehy  /  Víkend nás nezaskočí, aneb co budeme vařit II.

Víkend nás nezaskočí, aneb co budeme vařit II.

25.10.2019 - AndreaP.

Máme před sebou prodloužený víkend, o to více je třeba inspirace, co v tyto volné dny vařit. Po úvodním a velmi úspěšném díle o praktickém víkendovém vaření budeme v tomto nadále pokračovat, a proto jsme  zde s druhým dílem. Nechte si chutnat.

* Varianta třetí, hodokvas.

Ne nadarmo nazývají britové předkrm starter. Nastartujeme se tedy Vejcemi plněnými na francouzský způsob, pokračujeme polévkou Kohoutí budíček a Řízkem s medovými bramborami. Jako moučník volíme Prošívanou deku.

A zde příslušné recepty:

Vejce plněná na francouzský způsob ...

  • 8 velkých vajec
  • 1/3 šálku jemně nasekané šunky
  • 1 lžička jemně nasekané jarní cibulky
  • 1 lžička nasekané petrželky
  • 1 lžička jogurtové majonézy
  • 2 lžičky hořčice (nejlépe dijonské)
  • 1/4 lžičky sekaného čerstvého tymiánu
  • 1/8 lžičky soli
  • 1/8 lžičky čerstvě mletého černého pepře
  • 1 plátek bílého toastového chleba (může být i tmavý)
  • olej ve spreji - není nutné
  • snítky tymiánu na ozdobu

Vejce dejte vařit do vody, přiveďte k varu, odstavte z ohně a nechte přikryté 12 minut odstát. Potom vychlaďte proudem studené vody. Vejce oloupejte a podélně rozkrojte napůl.

Žloutky vyjměte - budete potřebovat jen 4 vařené žloutky, zbytek použijte na přípravu jiného jídla, třeba jimi můžete poklás opečený toastový chléb, doplnit jarní cibulkou a strouhaným tvrdým sýrem.

Čtyři žloutky dejte do mísy, přidejte jemně sekanou šunku, cibuli, petržel, majonézu, hořčici, tymián, sůl a pepř. Dobře promíchejte.

Toastový chleba prsty rozdrťte, můžete použít i ruční mixér.

Každou půlku vejce naplňte jednou lžičkou připravené vaječné směsi a posypte 1 lžící vytvořené strouhanky. Nakonec zastříkněte trochou oleje ve spreji - není nutné.

Naplněná vejce dejte na plech vyložený pečícím papírem a grilujte v troubě 1 až 3 minuty dozlatova. Před podáváním posypte čerstvým tymiánem.

 

Kohoutí budíček

  • 1 kg kysaného zelí
  • 300 g uzené klobásy
  • 100 g slaniny
  • 1 velká cibule
  • 0,3l kysané krémovité smetany
  • 1 lžíce mleté sladké papriky
  • 3 stroužky česneku
  • kopr
  • sůl

 

Kysané zelí překrájíme na menší kousky a dáme vařit s rozdrcenými česnekovými stroužky a špetkou soli. Máme-li dost láku ze zelí, dáme mu přednost před vodou.

Slaninu nakrájíme na kostičky, rozškvaříme, zpěníme na ní jemně nakrájenou cibuli, zasypeme mletou paprikou a krátce zamícháme. Zalejeme mírně horkou vodou a přidáme k zelí.

Když zelí změkne, přidáme do polévky uzenou klobásu nakrájenou na větší kousky, kopr pro vůni a zahustíme ji kyselou smetanou rozmíchanou s moukou. Ještě krátce povaříme, polévku dochutíme a podáváme ji jako samostatný pokrm.

 

Marinovaný řízek s medovými bramborami

  • 4 vepřové řízky
  • 1 stroužek česneku
  • 2 lžíce rajského protlaku
  • 4 lžíce oleje
  • 1 lžička mletého hřebíčku
  • špetka pepře
  • 20 malých brambor
  • 7 lžic másla
  • 1 kysaná smetana
  • 2 lžíce medu
  • 1 balíček zeleného hrášku
  • sůl

 

Utřeme oloupaný stroužek česneku a smícháme ho s rajským protlakem, 1/2 lžičky soli, olejem, mletým hřebíčkem a pepřem. Marinádou potřeme řízky a necháme 2 hodiny uležet. Několikrát je obrátíme. Brambory vaříme ve slupce. Na pánvi rozehřejeme 2 lžíce tuku a osušené a nasolené řízky usmažíme. Plátky vyjmeme z pánve a necháme stát na teple. Vypečenou š?ávu zředíme připravenou marinádou, smícháme s kysanou smetanou a dochutíme. Uvařené brambory oloupeme. Na jiné pánvi rozpálíme zbylý tuk a necháme v něm zkaramelizovat med. Karamel pak promícháme s brambory, které po vyjmutí osolíme. Hrášek povaříme 5 minut ve slané vosě a promícháme s omytým a jemně pokrájeným salátem. Vše dochutíme. Omáčku podáváme v misce.

 

Prošívaná deka

  • 3 vejce
  • 1/2 hrnku oleje
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 hrnek cukru
  • 1 prášek do pečiva
  • 1/2 hrnku vlažné vody
  • 3-4 lžíce kakaa
  • tuk a mouka na plech

Nádivka:

  • 2 kostky tvarohu
  • 2 žloutky
  • 1/2 vanilkového pudinkového prášku
  • cukr
  • mléko
  • vanilkový cukr

Ve šlehači šleháme cukr, vejce a postupně střídavě přiléváme olej, mouku a vodu. Nakonec vmícháme kakao a prášek do pečiva. Hmotu vlijeme na vymazaný a vysypaný plech. Z nádivky zdobítkem vytvoříme na těstě mřížky. Pečeme zvolna v předehřáté troubě asi 30 minut.

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Vložit komentář

Další recepty

Náš tip