Babinet.cz  /  Recepty  /  Bezmasá jídla  /  Netradiční recepty na oblíbené špagety: s červenou řepou, hráškem či francouzské

Netradiční recepty na oblíbené špagety: s červenou řepou, hráškem či francouzské

23.10.2019 - AndreaP.

Uvařit těstoviny není žádná věda, základ je dostatečné množství vody při jejich varu (na 100 g těstovin se počítá s 1 litrem vody a 1 lžící soli). A pak už jako doplněk to, co máme zrovna doma. Nepotřebujeme moc surovin a výsledek je vždy vynikající. Dnes vám přinášíme rovnou tři tipy na špagetové recepty.

Špagety s červenou řepou

  • 300 g špaget
  • 320 g sterilované červené řepy
  • 6 stroužků česneku
  • 1 dl mléka
  • 1 lžička strouhaného křenu
  • 20 g tuku
  • 2 balíčky taveného sýra
  • sůl

Špagety uvaříme "al dente" a scedíme. Sterilovanou řepu necháme okapat. Oloupaný česnek utřeme se solí. Na pánvi rozpustíme tuk, přidáme červenou řepu a česnek se solí. Za stálého míchání řepu prohřejeme, přimícháme k ní uvařené špagety a ještě 3 minuty prohříváme. Mléko ohřejeme na 50 stupňů Celsia. Do misky vložíme sýr, přilijeme teplé mléko, přisypeme strouhaný křen a vše ušleháme. Před podáváním špagety polijeme sýrovou omáčkou s křenem.

Špagety s hráškem

  • 500 g špaget
  • 4 lžíce oleje
  • 50 g slaniny
  • 20 g cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 20 g celeru
  • 1 lžíce sekané petrželky
  • 250 g zeleného hrášku
  • 100 g strouhaného čedaru
  • sůl
  • mletý pepř
  • masový vývar

Těstoviny uvaříme v osolené vodě "al dente", scedíme a necháme okapat. Na oleji osmahneme nakrájenou slaninu, cibuli, česnek, celer a sekanou petrželku. Když směs začne růžovět, přidáme hrášek, sůl, pepř a podle potřeby podlijeme vývarem nebo vodou a dusíme tak dlouho, až hrášek změkne. Pak směs smícháme s vařenými těstovinami, upravíme na talíř a podáváme posypané strouhaným sýrem.

Bezmasá varianta: slaninu jednoduše vynechejte.

Špagety francouzské

  • 300 g špaget
  • 150 g strouhaného sýra
  • 1 mrkev
  • 1/2 celeru
  • 2 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1/2 bobkového listu
  • 3 lžíce oleje
  • 3 lžíce bílého vína
  • 5 rajčat nebo 3 lžíce rajského protlaku
  • 200 g mletého masa
  • šálek vývaru z bujónu
  • sladká paprika
  • sůl
  • pepř
  • petrželka

Očištěnou kořenovou zeleninu, oloupanou cibuli a česnek jemně pokrájíme. Osmahneme na oleji a zalijeme vínem. Podusíme, přidáme mleté maso a rajčata nebo protlak, znovu osmahneme, podlijeme šálkem vývaru a pod pokličkou dusíme. Přidáme ještě bobkový list, papriku, pepř a sůl. Porce špaget uvařených "al dente" polijeme omáčkou, posypeme sýrem a ozdobíme petrželkou.

Nevíte co je vařit "al dente"? Přečtěte si naše POJEDNÁNÍ O TĚSTOVINÁCH.

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Vložit komentář

Další recepty

Náš tip