Babinet.cz  /  Recepty  /  Mezinárodní  /  Bougatsa: řecká specialita k dopolední svačině

Bougatsa: řecká specialita k dopolední svačině

22.10.2019 - AndreaP.

Tento recept je specialita pocházející z řecké kuchyně. Je to jejich typická svačina (díky tomu, že většina řeckých obyvatel nesnídá, tak si na svačině dají o to více záležet) a dá se připravit jak ve sladké, tak ve slané variantě (slaná varianta je plněná sýrem, mletým masem), my se dnes ale zaměříme na tu sladkou.

Potřebujeme :

Na dokončení:

  • 4 lžíce mléka
  • 1 lžíci mleté skořice
  • 2 lžíce moučkového cukru

Náplň:

  • 5 vajec
  • 2 lžíce cukru krupice
  • 1/2 kostky tuku Hera
  • 1 l mléka
  • 1 hrnek hrubé mouky
  • 1 hrnec cukru krupice
  • 2 sáčky vanilkového cukru

Těsto:

  • 550-600 g listového těsta (originální řecký recept obsahuje filo těsto)
  • hladká mouka

Vejce našleháme s cukrem do pěny.

Heru rozpustíme, přidáme 2 lžíce mléka a za stálého míchání přivedeme k varu. Chvíli povaříme.

Do zbývající dávky mléka vsypeme hrubou mouku, cukr a vanilkový cukr. Tuto hmotu pomalu vléváme do mléka s tukem a za stálého míchání svaříme na kaši. Zchladlou kaši vmícháme do vaječné pěny.

Těsto rozdělíme na dva díly. Pomocí hladké mouky z nich vyválíme obdelníky, které se vejdou na vyšší plech. Plech pokropíme vodou a jeden plát na něj přeneseme. Plát potřeme zchladlou nádivkou. Nádivku zakryjeme druhým plátem, který přitlačíme po stranách ke spodnímu plátu a vrch moučníku potřeme mlékem.

Pečeme asi 50-60 minut při 180 stupních Celsia.

Upečený moučník krájíme na trojúhelníky, které posypeme skořicí a cukrem.

(fotografie - epicurus.com)

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Vložit komentář

Další recepty

Náš tip