Babinet.cz  /  Magazín  /  Dům a zahrada  /  Některé potraviny nepatří do mrazáku. Jak mohou být nebezpečné

Některé potraviny nepatří do mrazáku. Jak mohou být nebezpečné

21.10.2019 - redakce Babinet.cz

Možná i vy dáváte do mrazáku kdeco v domnění, že je lepší jídlo zamrazit, než abyste ho vyhodila. Ale některé potraviny do něj opravdu nepatří. V lepším případě je budete moct vyhodit.

Těstoviny už jednou uvařené

Jestli jste si uvařila až moc těstovin, nejlepší je použít z nich polovinu hned a z druhé poloviny třeba udělat jiné jídlo. Jestli jste byla zvyklá dávat zbytky již uvařených těstovin do mrazáku, možná jste si všimla, že po rozmrazení nevypadají dvakrát vábně. Budou na talíři rozplizlé.

Maso už jednou rozmražené

Když už něco vyndáte z mrazáku, měla byste to co nejdřív zpracovat. Maso a mořské plody byste nikdy neměla rozmrazit a potom zase uschovat do mrazáku pro další použití. Na to chce myslet už před zamražením. Takže si maso naporcujte, ještě než ho dáte do mrazáku. Jde o to, že při rozmrazování roste počet bakterií na jídle. Může tak být nebezpečné pro konzumaci.

Mléko

Jestli jste někdy nespotřebovala mléko a bála jste se, že se vám zkazí, je dost možné, že jste zbytek nalila do láhve a dala jej do mrazáku. Jenže mléko se po zamrazení úplně změní. Oddělí se v něm tuková vrstva a bude to vypadat, jako by v mléce plavaly cucky. Takové mléko můžete použít na vaření nebo pečení, ale jinak už ne.

Smažená jídla

Tohle fakt nezkoušejte. Křupavý řízek se změní na nevzhledné cosi, co už ani nebude připomínat jídlo. A když to ochutnáte, ucítíte hořkou chuť. To raději přebytečné jídlo, které nesníte, věnujte lidem bez domova. Někde jsou pro bezdomovce dokonce veřejné lednice. (Pozor, nepatří tam zkažená jídla.)

Houby

Houby je možné pracně usušit, nebo naložit. A co když je jen chcete pokrájet a dát do mrazáku? Když je jenom tak dáte do mrazu, houby uvolní toxiny a budou zatěžovat vaše trávení, když je sníte. Správný postup je napřed houby povařit a až poté je vložit do mrazáku.

Hermelín

Měkké sýry nejsou vhodné do mrazáku. Tvrdé sýry jako gouda nebo parmazán to přežijí, nicméně ty měkké se vám bohužel rozdrolí a jednotlivé složky se oddělí od sebe. Takže to, co vytáhnete z mrazáku, už nebude mít s vaším oblíbeným hermelínem, či ricottou, nic společného.

 

Napsala ŠT

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Vložit komentář

Další z magazínu

Náš tip