Babinet.cz  /  Recepty  /  Předkrmy  /  Srnčí paštiku s brusinkami zvládnete i sami doma

Srnčí paštiku s brusinkami zvládnete i sami doma

2.10.2019 - AndreaP.

Podzim to není jen padající listí a rozloučení se slunnými dny, ale je to také jedinečné období, kdy si můžeme dopřát výborné zvěřinové dobroty. Zvěřina má hned několik výhod. Kromě toho, že je chutná, má i dobře stravitelné maso, obsahuje málo tuku a důležité nenasycené mastné kyseliny, které pomáhají snižovat hladinu cholesterolu v krvi. Kdo by odolal domácímu jelenímu gulášku či zvěřinové paštice s brusinkami na křupavém chlebu?

Pozor bychom si měli dát na kvalitu masa. Nejlepší je získat zvěřinu od známého myslivce, samozřejmě se speciální plombou a s průvodním listem zvěře. Pokud ve svém okolí nemáte žádného nadšence myslivosti, vyražte do farmářských prodejen, které v průběhu podzimních měsíců mají pro své zákazníky řadu zvěřinových specialit.

Úprava zvěřiny není nikterak náročná a není čeho se bát, tak zkuste překvapit návštěvu zvěřinovými hody u Vás doma ☺

Srnčí paštika s brusinkami

  • 300 g srnčího masa

  • 80 g másla

  • 1 cibule

  • 0,5 dcl červeného vína

  • 3 snítky tymiánu

  • 1 bobkový list

  • hrst brusinek nebo mandlí

  • 1 vejce

  • 90 ml 30% smetany

  • 100 g na plátky nakrájené slaniny

  • sůl, pepř

Na troše oleje v pánvi nebo hrnci vhodném opečte kostky srnčího masa. Maso vyndejte a odložte bokem, do pánve přidejte lžíci másla a na ní do zlatova osmažte nadrobno pokrájenou cibuli. Vraťte do pánve maso, přidejte víno, nechte odpařit, přidejte koření, případně podlijte ještě dvěma lžícemi vody a nechte asi hodinu v troubě při 150 °C péct přiklopené poklicí.

Měkké maso vyndejte a nechte částečně vychladnout, koření vyndejte a poté maso rozmixujte s máslem, smetanou a vejcem. Do jemně rozmixované směsi přidejte brusinky a vylijte ji do formy vyložené plátky slaniny nebo menších sklenic. Vraťte do trouby a ve vodní lázni (pekáčku s vařící vodou sahající cca do 1/3 formiček) pečte při 150 °C přibližně dalších 35 minut. Paštiku ve formě nechte zchladit, ideálně zatíženou například další formou s vodou, paštiky ve skleničkách zalijte trochou rozpuštěného másla a dozdobte snítkou čerstvých bylinek.

Podávejte na opečeném kousku chleba spolu s brusinkami.


 


 

 

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Vložit komentář

Další recepty

Náš tip