Babinet.cz  /  Recepty  /  Zajímavosti a ostatní  /  Tajemství dobré kávy

Tajemství dobré kávy

25.9.2019 - AndreaP.

Víte co znamená, když se řekne perlová káva? A víte, že je známo na šedesát druhů kávy? Kde se káva pěstuje, jak vypadá a jak se správně sklízí, nakupuje i konzumuje, to vám právě teď prozradíme.

Káva, kterou pijeme, je vlastně pecka plodu, který je podobný naší třešni. Tato maličká zrnka, skrývající mnohá tajemství chutí a vůní, jsou semena kávovníku s bílými květy, červenými plody a sytě zelenými listy. Listy jsou oválné s vlnitými okraji, deset centimetrů dlouhé. Rostlina Coffea, z čeledi mořenovitých, kvete jen několik málo dní, zato však několikrát ročně. Bílé květy vypadají jako květy pomerančovníku a jejich vůně je omamná jako vůně jasmínu a jemná jako vůně růže. Zvláště úchvatnou podívanou jsou kávovníky, které současně kvetou a nesou plody. Pestrá paleta barev na každém keři: hnědé ohebné větve se zelenými listy, voňavými bílými květy a sytě červenými plody. Jako čarovný pás bíle kvetoucích kávovníků s jasnými červenými plody se podél rovníku táhnou země, ve kterých se pěstuje káva.

Všechno jsou to velmi rozmanité, útlé plazivé rostlinky, liány, keře, či stromy. Ze 60 druhů kávovníků, pocházejících pravděpodobně z Etiopie, je nejvýznamnější kávovník Arabica a kávovník Robusta.

Plody kávovníků jsou vejcovité. Pod tuhou slupkou je nasládlá dužina a v ní dvě zelená semena v pergamenové slupce. Tato semínka se podobají spíše jablku, než třešni. Pokud se v pergamenu nachází jen jedno semínko, nazývá se "perlová káva". Nezralé plody rostliny Coffea jsou zelené, zráním mění barvu na špendlíkově žlutou, postupně červenají do barvy brusinek až fialoví do barvy zralých švestek. Barva a zralost plodů je pro kvalitu kávy velmi důležitá.

Plantáže kávovníků se rozprostírají mezi severním a jižním obratníkem, od střední a jižní Ameriky po Afriku, Arábii, Indii až k Indonésii a Oceánii. Malá část kávové produkce se nachází též v Asii. Kávovník vyžaduje teplé a vlhké podnebí. Dvě třetiny celosvětové produkce kávy pak pocházejí právě z Latinské Ameriky.

Chuť kávy je v každé zemi rozdílná. Od slabé kávy po silnou, od drsné až po jemnou, sladkou, kyselou či hořkou. Rozdíly v chutích a vůních jsou způsobeny zejména klimatickými a geografickými podmínkami, ve kterých kávovníky rostou. Ze 60 druhů kávy, které jsou nám známy, se jen tři druhy pěstují extenzivně. Káva arabika, špičkové chuti. Káva robusta, která se těžko sklízí, ale je velmi odolná a káva liberica, která se pěstuje pouze v západní Africe a Malajsii a poptávka po ní je, pro její velmi specifickou chuť, velmi malá.

Nejvýznamnější v produkci je samozřejmě káva arabika. Největšími rozdíly mezi kávovníkem arabika a robusta jsou především v rozmanitosti chutí a obsahu kofeinu. Káva arabika je aromatičtější a obsahuje méně kofeinu než robusta. Nejchutnější často bývají gurmánské kávy 100% Arabika. Jsou to ušlechtilé jemné odrůdy čisté vysokohorské kávy s nízkým obsahem kofeinu, plné zdravých lipidických olejů a nenasycených kyselin, antioxidantů, které jsou obsaženy v zelenině a jsou schopny člověku poskytnout intenzivní prožitek bez negativních a zdravotně závadných vlivů.

Kávy se rozdělují na směsi a kávové monotypy. Např. nevýhodou u jednodruhových káv může být fakt, že jsou chuťově nevyvážené a že se nedá delší dobu pít pouze jedna odrůda. Káva se "přepije". Výjimkou mohou být monotypy typu Gourmet, kávy které jsou ve své chuti jemné a komplexní - tyto se dají konzumovat stejně jako směsi tj. každý den se dá objevit nová jemná chuť.

JAK NAKUPOVAT

Nejlepší je kupovat kávu čerstvou, která nebyla dlouho skladována. Dále je vždy lepší kupovat zrnkovou kávu. To zaručuje její relativní čerstvost. U dobrých obchodníků je možné koupit i kávu čerstvě mletou. Mletou kávu neskladujte nikdy příliš dlouho. Káva do sebe snadno vstřebává pachy. Pokud chcete kávu skladovat, tak jedině v chladu a suchu, nejlépe v čistých, dobře utěsněných nádobách, určených jen pro kávu. Čeho se vyvarovat? Nekvalitních kávových směsí, kdy člověk neví co vlastně pije. Dále není vhodné pít kávu z balení, které bylo dlouho otevřeno a špatně skladováno. Káva potom není vůbec dobrá a může být i zdravotně závadná. Tak už víte, jak to s tou kávou je?

Na závěr si dovolíme ještě jednu radu: správná příprava lahodného ESPRESSA.

Espresso je hustá, aromatická, silná, velmi tmavě upražená káva. Vroucí voda a vodní pára je protlačována velmi jemně mletou kávou. Takto připravená káva má vynikající, jemnou chuť, která dlouho setrvává v ústech i po jejím vypití.

1. K přípravě Espressa je potřeba kávovar, tzv. "presovač". Většina moderních kávovarů je dnes plně automatizovaných a stačí jen stisknout tlačítko a přístroj se sám postará o lahodnou, chutnou kávu. Dále je třeba kvalitní káva arabica, vhodná je káva brazilská, etiopská, guatemalská, indonézská, sumaterská či Viva cafe.  Pro začátek jsou nejlepší druhy ze Střední Ameriky nebo Indonésie. Káva by měla být jemně čerstvě mletá, nikoliv však prášková. Na jeden šálek Espressa potřebujete 2 rovné lžíce mleté kávy.

2. Napěchujte kávu do přístroje (tělesa filtru). Použijte trochu síly, ale zase ne příliš. Nahřátý šálek vložte pod trysky přístroje.

3. Stiskněte tlačítko na kávovaru. Z přístroje začne téci káva. Nejdříve černá, potom karamelově hnědá, a nakonec bohatě napěněná crema (čepice, pěna). V tuto chvíli uvolněte tlačítko. Doba, po kterou bude téci káva z kávovaru, by se měla pohybovat v rozmezí 20-30 vteřin.

4. Vaše lahodná káva je hotova. Správně připravené espresso má na povrchu vrstvu karamelově hnědé pěnové čepice. Při pití nápoje se pěna usazuje na stěnách šálku. Při přípravě Espressa se především vyvarujte příliš mleté kávy, nápoj pak kape z přístroje pomalu a je nahořklý. Naopak, hrubě mletá káva má za následek nápoj, který teče z kávovaru rychle a je řídký a vodnatý. Kávu do filtru přístroje nepěchujte příliš, vrstva musí být propustná. Nejlepší je lehce, a přitom pevně, silou vtlačit. Nakonec si dejte pozor na dlouhé luhování. Příliš dlouho louhovaná káva se pozná podle toho, že je v ní potlačeno mnoho jemných chutí a káva chutná hořce a trpce. Čepice kávy je tmavohnědá s bílou skvrnou, či otvorem uvnitř pěny. Nedostatečně vyluhované Espresso je naopak řídké.

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Vložit komentář

Další recepty

Náš tip