Babinet.cz  /  Recepty  /  Upečme si...  /  Nadýchané vafle

Nadýchané vafle

23.9.2019 - AndreaP.

Vafle je moučník z kynutého nebo nekynutého těsta, pečeného mezi dvěma železy s typickým mřížkováním, pocházející z Francie a Belgie. Podobně jako palačinky se konzumují samotné nebo polité marmeládou, čokoládovým krémem, šlehačkou apod. Základní rozdíl proti palačinkám je ten, že do těsta vaflí se dává máslo a cukr. Díky tom má karamelovější chuť.

Potřebujeme :

  • 20 g čerstvého droždí
  • 2 dcl vlažné vody (může být i perlivá)
  • 250 g hladké mouky
  • 250 ml vlažného mléka
  • 4 vejce pokojové teploty
  • 125 g rozpuštěného másla
  • špetka soli
  • 2 lžíce cukru

Z droždí, lžičky cukru, vody a lžíce mouky necháme vzejít kvásek.

Mouku prosijeme do mísy, přidáme kvásek, mléko, žloutky, máslo a sůl. Ušleháme sníh z bílků a jakmile je poměrně tuhý, ještě do něj zašleháme zbývající cukr. Sníh opatrně vložíme do těsta a to necháme na teplém místě vykynout na dvojnásobný objem.

Po dobu deseti minut pořádně rozehřejeme vaflovač, pak plochy lehce vymažeme tukem, nejlépe sádlem. Do spodní části nalijeme naběračkou tolik vykynutého a lehce promíchaného těsta, kolik se ho tam vejde. Pečeme dozlatova, dokud z vaflovače uniká velké množství páry, zhruba 7-10 minut podle výkonu přístroje.

Teplé vafle uchováváme v nahřáté troubě na mřížce. Podáváme zásadně teplé a ozdobené například sladkou šlehačkou s čokoládovou polevou nebo s jahodami.

Těsto stačí na cca 8-10 kousků.

 

(Zdroj: Labužník.com)

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Vložit komentář

Další recepty

Náš tip