Babinet.cz  /  Magazín  /  Dům a zahrada  /  Křížaly z jablek jsou bohatým zdrojem vlákniny. Jak je správně nasušit

Křížaly z jablek jsou bohatým zdrojem vlákniny. Jak je správně nasušit

17.9.2019 - redakce Babinet.cz

Co udělat s jablky, které se nedají uskladnit, mají nějaké vady na kráse a vy bezpečně víte, že jíst je nebudete? Plýtvání určitě není hezká věc. Ani trochu. Proto spotřebujte jablka do posledního kousku a dopřejte si zdravé mlsky. Jak? Odpovědí jsou KŘÍŽALY.

Žádná novinka

Vrátíme li se trochu v čase a nakoukneme (nejen) do venkovských domácností, naskytne se nám božský pohled a dýchne na nás ještě podmanivější vůně. Právě v tento čas voněly domácnosti našich babiček a prababiček sušenými jablky. Nad kamny, či nad pecí měly v tomto podzimním období vždy čestné místo právě křížaly. Drobné kousky jablek, rozložené na sítech a příjemné teplo v místnosti. Za malými okny se kymácely větve podzimně barvených stromů a vítr se do nich opíral svou chladnou silou. Už tehdy se nedalo dopustit na prastarý způsob konzervace. Tedy sušení.

Kousky jablek se však samozřejmě samy nenakrájely. Ale protože zužitkování každého jablka bylo, je a bude moudrým krokem, spojily většinou naše babičky příjemné s užitečným. Za dlouhých večerů spolu dámy posedávaly v místnosti a krájely a krájely a krájely. A povídaly a povídaly a povídaly. Zkusíte to letos také?

Proč jsou křížaly tak fantastické?

Nejen proto, že přebytek jablek nebudete muset lehkomyslně vyhodit. Ale hlavně proto, že jsou velmi zdravé a přečkáte s nimi zimu bez ztráty energie. Obsahují velké množství sacharidů a vlákniny. Pokud vás teď snad právě sacharidy vyděsily, nepropadejte panice. Položíte li si před sebe večer na stůl slané chipsy a vedle nich misku s křížalami, co bude horší? Přesně tak. Křížaly jsou ideální alternativou, když vás přepadne mlsná. A co si nakonec budeme povídat, mlsná nemlsná, chipsy vám žádné vitamíny ani minerály nedodají. Na rozdíl od křížal.

Jak křížaly nasušit

Ano, pece a kamna, o kterých už řeč byla, jsou jasnými favority. Možná právě i díky atmosféře, kterou celý proces sušení nad kamny vyvolával. Jak ale křížaly správně nasušit dnes?

Příprava:

  • Jablka omyjte, ale nikdy neloupejte.
  • Pak je jen zbavte jádřinců a pokrájejte na tenké plátky.

Způsoby sušení:

  • Pokud jste se rozhodli pro sušení v troubě, stačí si vystlat plech pečícím papírem a na něj hezky rozložit plátky jablek. Poctivě jeden plátek vedle druhého, nikdy ne ledabyle na sebe. Postupujte dále podle zkušeností s troubou. Nejdříve zvolte nižší teplotu a vyčkejte, až kousky začnou sesychat. Poté na chvilku teplotu zvyšte. Po pár minutách kousky otočte a dosušte zase při nižší teplotě.
  • Sušit můžete také v sušičce na ovoce.
  • Správnou volbou je také sušení na slunci.
  • Ani sušením na radiátoru nic nezkazíte.

Minirady závěrem

  • Hotové křížalky poctivě skladujte. Jen tak zůstanou kvalitní a vy se z nich budete moci těšit co nejdéle. Vždy křížaly přesypte do uzavíratelné nádoby. Té pak vyberte suché, tmavé a chladné místo.
  • Pokud se vám do sušení křížal ani teď nechce a skočíte si raději do obchodu, mějte na paměti, že nad domácí křížaly není. V obchodě na vás totiž čekají křížaly chemicky konzervované a pořádně doslazované.

 

Napsala Bára Klímová

 

 

 

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Vložit komentář

Další z magazínu

Náš tip