Babinet.cz  /  Recepty  /  Polévky, omáčky a zálivky  /  Dršťková polévka z hlívy

Dršťková polévka z hlívy

28.8.2019 - AndreaP.

Hlíva ústřičná je jedlá houba s všestranným použitím jak do hotových jídel, tak k nakládání do octa nebo sušení. Je to vynikající surovina pro polévky a omáčky, dobře chutná i konzervovaná v různých nálevech a kombinacích se zeleninou. Běžně se konzumují pouze klobouky hub, ale tuhé třeně se dají usušit a rozemlít na tzv. houbový prášek, který se používá jako aromatické houbové koření. Je výtečná i uzená.

V Rusku je oblíbená zkvašená jako kysané zelí.

Na polévku potřebujeme:

  • 500 g hlívy ústřičné
  • 2 cibule
  • 1,5 l vody
  • 1 lžíce oleje
  • zeleninový bujón
  • mletá sladká paprika
  • majoránka
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce hladké mouky

 

Na oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme na úzké proužky nakrájenou hlívu a dusíme. Potom přimícháme papriku a hned zalijeme vodou, aby paprika nezhořkla. Přidáme zeleninový bujón, lisovaný česnek a majoránku. Polévku necháme krátce povařit a za stálého míchání ji zahustíme hladkou moukou.

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Vložit komentář

Další recepty

Náš tip