Babinet.cz  /  Recepty  /  Konzervování  /  Zkuste ty největší dobroty z broskví

Zkuste ty největší dobroty z broskví

24.8.2019 - redakce Babinet.cz

Úžasné broskve nám právě dozrávají nebo dozráli na zahrádkách, ale co s nimi? Kdo by nemiloval broskvový kompot. Je to velká dobrota, která potěší kde jakého mlsouna. Podobně je výborná také marmeláda z těchto sladkých plodů. Jak na to?


Broskvový kompot, to je jedna z věcí, kterou Češi milují a zkupují z regálů obchodů. Co takhle vyrobit si ho pěkně po domácku?  A víte, že ho vyrobíte i z obyčejných dýní?

Potřebujeme:

1 kg broskví

Cukr

Kyselinu citronovou

Zavařovací sklenice libovolné velikosti

Vodu

Broskve musíme nejprve opravdu dobře vyprat. Umyté plody potom ideálně oloupeme, nebo slupka bývá velmi tvrdá a to by f kompotu vůbec nedělalo dobrotu. Ovoce pak nakrájíme třeba na půlky, nebo na čtvrtiny a samozřejmě zbavíme pecky.

Poté broskve vkládáme do dobře vymytých, ideálně vyvařených sklenic, zasypeme cukrem a do každé přidáme asi lžičku kyseliny citronové. Následně zalijeme studenou vodou, dobře utáhneme víčko a poté vaříme.

Sklenice skládáme do hrnce s vodou tak, aby byly ponořené asi do tří čtvrtin. Nejprve přivedeme vodu k varu, poté stáhneme, aby jen lehce probublávala a sterilujeme asi dvacet minut.

To samé lze udělat i s obyčejnou dýní. Aby byl kompot broskvoví, tak přidáváme broskvovou tresť/esenci.

Marmeláda

1kg broskví

½ kila cukru

Kyselina citrónová

Omyté ovoce nakrájíme a vložíme do hrnce, vaříme s cukrem, přidáme trochu kyseliny citronové a rozmixujeme. Horké plníme do sklenic. Vzhledem k hustotě směsi není potřeba přidávat pektin. Kdybyste měli šťavnatější ovoce, pektin přidejte.

 

Napsala Zuzana Zelenková

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Vložit komentář

Další recepty

Náš tip