Babinet.cz  /  Recepty  /  Upečme si...  /  Tažený závin s ořechy

Tažený závin s ořechy

9.8.2019 - AndreaP.

Když se řekne tažený závin, ihned se mi vybaví dětství a babička. Právě ty pravé tažené záviny totiž byly specialitou našich babiček a nepochybně patřily k víkendovému pečení. A protože víkend je přávě před námi, pojďme si spolu takový závin upéct a zavzpomínat na dětství.

Těsto:

  • 300 g hladké mouky
  • špetka soli a cukru
  • 1 vejce
  • trocha oleje
  • 100 ml vody
  • mouka na vál
  • tuk na vymazání

Náplň:

  • 600 g jader vlašských ořechů
  • 100 g piškotů
  • 50 g rozinek
  • 20 g medu
  • 60 g cukru
  • 1/4 l mléka
  • kůra z chemicky neošetřeného citronu
  • 1 lžička mleté skořice
  • 150 g másla nebo rostlinného tuku
  • 30 g moučkového cukru

Do mísy dáme mouku, sůl, cukr a vejce a po částech přidáváme asi 1 dl vody. Zpracujeme těsto, které přesuneme na vál a důkladně něj prohněteme, aby bylo hladké a pružné. Z těsta vyválíme bochánek, potřeme jej olejem, zakryjeme miskou a necháme asi 1 hodinu odpočinout.

Jemně umeleme 400 g ořechů, dalších 200 g pak hrubě nasekáme. Piškoty rozdrobíme a smícháme s nasekanými ořechy a rozinkami. V hrnci přivedeme k varu med, cukr a mléko, plamen vypneme a postupně vmícháváme citronovou kůru, skořici, mleté oříšky a 50 g másla nebo rostlinného tuku. Promícháme a dáme stranou.

Na pracovní plochu prostřeme větší čistou utěrku a lehce ji poprášíme hladkou moukou. Těsto položíme na utěrku, trochu rozválíme a pak jej opatrně prsty vytahujeme směrem od středu ke krajům.

V hrníčku rozpustíme zbylé máslo nebo tuk, polovinou másla potřeme vytažený závin, rozložíme na něj ořechovou náplň, posypeme směsí z drcených piškotů, nahrubo sekaných ořechů a rozinek. Závin pomocí utěrky svineme a opatrně přeneseme na slabě pomaštěný plech. Zbylým máslem jej pomažeme a ve středně vyhřáté troubě upečeme.

Horký závin posypeme moučkovým cukrem a ještě teplý nakrájíme na jednotlivé dílky.

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Vložit komentář

Další recepty

Náš tip