Babinet.cz  /  Recepty  /  Česká národní  /  Bramborové šišky s mákem, nebo strouhankou

Bramborové šišky s mákem, nebo strouhankou

31.7.2019 - AndreaP.

Jsou to knedlíky, nebo noky? Jsou to vynikající bramborové šišky! Mák, máslo, mouka a brambory tvoří základ tradiční české kuchyně a dohromady fungují jako výborné syté hlavní jídlo nebo neotřelý dezert. Navíc jsou velmi snadné na přípravu, vaří se krátce, nelepí, na povrchu nejsou „mazlavé jako maminčiny vídeňské noky“ a dají se po uvaření i opékat nebo obalovat. Sluší jim mák stejně jako povidla, špenát nebo třeba strouhanka. Pusťte se do příprav a dejte si je, jak je máte nejraději.

Počet porcí: 4

Doba přípravy: 45 minut

Obtížnost: 2

 

Ingredience:

  • 600 g brambor typu B
  • 1 vejce
  • špetka soli
  • 250 g hrubé mouky + mouka na pomoučení

 

  • mletý mák dle chuti
  • moučkový cukr dle chuti
  • rozpuštěné máslo na přelití dle chuti

 

NEBO

  • 200 g strouhanky
  • 2 lžíce sádla
  • sůl

 

Brambory uvařte ve slupce, vychladlé je oloupejte a nastrouhejte najemno.

Přidejte vejce, sůl a hrubou mouku a vypracujte těsto, které nelepí.

Z vypracovaného těsta vytvořte válečky a dejte je vařit na zhruba 7 minut do vroucí osolené vody.

Dle chuti posypte hotové šišky mákem, moučkovým cukrem a přelijte máslem, NEBO v pánvi osmažte na sádle strouhanku se špetkou soli a promíchejte s hotovými šiškami.

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Vložit komentář

Další recepty

Náš tip