Babinet.cz  /  Recepty  /  Konzervování  /  Meruňkovo-malinový dvojbarevný džem

Meruňkovo-malinový dvojbarevný džem

11.7.2019 - AndreaP.

Džem je rosolovitá hmota s kousky ovoce nebo s celými drobnými plody. Vyrábí se z čerstvého vyzrálého ovoce, které se lisuje, vaří a zahušťuje cukrem. Obvyklé množství cukru činí 1/3 až 2/5 obsahu, obsah ovoce musí být minimálně 35 %. Džem se nejčastěji používá např. na chléb s máslem.

Co potřebujete:

  • 400 g malin
  • 400 g meruněk
  • 1 balení Ovocného pektinu Labeta
  • cca 1 kg cukru
  • 0,5 lžičky kyseliny citronové Labeta

Každé ovoce zvlášť rozmačkáme, promícháme s polovinou cukru a pektinem a necháme pustit šťávu. Džem je třeba uvařit odděleně, proto veškeré suroviny rozdělíme na půl. Ovoce s cukrem přivedeme k varu, přidáme kyselinu citronovou, a necháme pár minut probublat. Sbíráme případnou pěnu, a nezapomeneme ochutnávat a doslazovat či dokyselovat podle naší chuti.

Do sterilizovaných skleniček plníme nejprve malinový džem do poloviny sklenky a necháme ji ztuhnout. Mezitím si stejným způsobem uvaříme meruňkovou část. Tu opatrně nalijeme na již vychladlé maliny a zavíčkujeme. Víčka i hrdla skleniček jsme předtím otřeli alkoholem.

Tuto marmeládu je dobré sterilovat v zavařovacím hrnci, či ve vodě v kastrolu na sporáku alespoň po dobu 10 minut.

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Vložit komentář

Další recepty

Náš tip