Babinet.cz  /  Recepty  /  Konzervování  /  Pikantní višně do likéru i na džem

Pikantní višně do likéru i na džem

9.7.2019 - redakce Babinet.cz

Sladké plody aktuálně dozrávají všude kolem nás. Ať je máme na zahradě, od někoho jsme jej dostali, nebo natrhali podél cest, můžeme ho mít doma pořádné množství. Aktuálně nejdostupnější jsou asi výborné nakyslé višně. Jak je nejlépe upotřebit?

Višně jsou výborné ovoce, které se dá spotřebovat nejrůznějšími způsoby. Určitě jsou vhodné k tomu, abychom je zmrazily. K tomu použijte speciální sáčky do mrazáku nebo krabičky. Později je můžete použít především do bublaniny. Sladké těsto a kyselé ovoce budou perfektně fungovat.

Marmeláda

Višňová marmeláda je luxusní pikantní pochoutka. Jediným problémem je vypeckování ovoce. To velmi často není vůbec snadná záležitost, jedná se o drobné ovoce, které nemusí jít moc dobře „od pecky“. Jedna senzační možnost ale existujte. Ovoce povařte a propasírujte pomocí cedníku, rozhodně si velmi usnadníte práci.

Postup

  • 1kg třešní
  • 0,5kg cukru
  • Kyselina citronová
  • Pomůcka ke konzervování
  • Želírovací cukr (ideálně ten, na kterém se píše 3:1), nebo dva balíčky pektinu

Ovoce vypeckujte, vložte do hrnce a zahřívejte, vařte cca pět minut s ostatními ingrediencemi – celý želírovací cukr, popřípadě pektin, lžíce kyseliny citronové a kávovou lžičku Pomůcky ke konzervování. Jakmile vidíme, že směs tuhne, což lze vyzkoušet i pokapáním na talířek, můžeme vlévat do sklenic. Ty před použitím vymyjte horkou vodou. Víčkujeme, otočíme dnem vzhůru a necháme zchladnout.

Šťáva

Kilo ovoce smícháme s kilem cukru a necháme odstát alespoň 12 hodin. Poté přepasírujeme pomocí cedníku nebo necháme prokapat přes plínu. Pokud necháváme překapávat, zamezíme přístupu jakéhokoli kousku ovoce, ale šťáva může kvasit a tak pak bude nepoužitelná. Cedník bude asi lepší volba. Vložíme do hrnce a krátce povaříme s Pomůckou ke konzervování. Vléváme do lahví, pijeme.

Likér

2L ovoce

1 lahev rumu nebo vodky

O,5kg cukru

Vypeckované ovoce smícháme s alkoholem a cukrem. Následně necháme měsíc odstát a ve finále cedíme. Dobrou chuť.

 

Napsala Zuzana Zelenková

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Vložit komentář

Další recepty

Náš tip