Babinet.cz  /  Recepty  /  Konzervování  /  Domácí marmeláda? Uvařte si tu nejlepší bez chemie i zbytečného cukru!

Domácí marmeláda? Uvařte si tu nejlepší bez chemie i zbytečného cukru!

19.6.2019 - AndreaP.

Na palačinky, do jogurtů, dezertů či jen tak na chleba s máslem. Marmeláda má zkrátka mnoho využití a zdaleka nemusí jít jen o tuhou přeslazenou pastu. Zkuste si vyrobit vlastní voňavou variantu bez zbytečné chemie a přebytku cukru. Zaručeně bude chutnat stejně dobře jako ta od babičky a rozhodně vám nebude stačit jen pár skleniček. Poradíme, jak na tu nejlepší marmeládu a na co si dát při vaření pozor.

Výběr ovoce pro dokonalou marmeládu je pouze na vás a vaší chuti. Není třeba se držet jen jednoho druhu ovoce, vyzkoušet můžete i nejrůznější kombinace lesních plodů, rybízu, jahod, třešní či meruněk. Ať už se pro plody vydáte na farmu či do obchodu, pamatujte, že opravdu dobrou marmeládu vyrobíte jedině z kvalitního a chutného ovoce bez zbytků chemie.

Takovou záruku poskytuje pouze bio ovoce z ekologického zemědělství. Při pěstování se smí používat pouze přípravky na ochranu rostlin, povolené pro ekologické zemědělství (často na přírodní bázi – výluhy z bylin, rostlinné oleje, mikroorganismy, feromony apod.) a díky tomu se do vaší marmelády nedostanou žádná nepřírodní rezidua. Ekologické zemědělství je navíc environmentálně přínosné a zachovává či dokonce zlepšuje zdraví půdy, vody, rostlin i živočichů a podporuje biologickou rovnováhu v sadech.

Už i v obchodech se dnes začínají objevovat varianty marmelád se sníženým obsahem cukru a chemických konzervačních látek. Pokud jste příznivci zdravého životního stylu, může vám méně sladká domácí marmeláda z bio ovoce posloužit také jako sladidlo.

Na jednu dávku marmelády budete potřebovat:

·       1 kg ovoce

·       15 g pektinu

·       třtinový cukr

Očištěné, případně vypeckované plody nakrájejte na kousky, krátce povařte a rozmixujte. Záleží na vás, jak velké kousky ovoce v marmeládě chcete mít. Promixovanou směs opět vraťte do hrnce a přidejte pektin smíchaný se třemi lžičkami třtinového cukru. Vařte pět minut. Poté dle chuti přidávejte další cukr a vařte do zhoustnutí.

Univerzální poměr cukru a ovoce neexistuje. Nejlepší postup je sladit postupně a ochutnávat. Nezbytné je ale přidat cukr k pektinu, protože pracuje jako přirozený konzervant. Při ochutnávání si ale dejte pozor na čistotu. Také nádobí, sklenice a ovoce musí být perfektně vyčištěné, nejlépe vyvařené. Hrdla sklenic otírejte čistým hadříkem namočeným v alkoholu. Ke zpracování vybírejte ovoce bez velkých otlaků, známek plísně či hniloby.

Co je to pektin?

Citrusový pektin je stoprocentně přírodní náhradou želírovacího cukru. Marmeláda díky němu perfektně ztuhne, aniž by se nějak změnila chuť. Čím je ovoce kyselejší, tím více pektinu obsahuje, proto jej můžete přidat méně. Například jahody ale obsahují velmi malé množství této látky, a tak je pektinu potřeba přisypat více.

Nahřáté sklenice po naplnění otočte dnem vzhůru a nechte je vychladnout. Ve sklenici se vytvoří podtlak, který víčko pevně přitáhne. Horká směs navíc víčko teplem částečně vydezinfikuje, což se hodí v případě, kdy na něm přece jen nějaká nečistota ulpěla. Plísním se vyhnete, pokud marmeládu zavaříte, není to ale nutnost, pokud se do ní hodláte brzy pustit.

Perfektní marmeláda z jablek a bezinky

Chcete chutnou, a především opravdu zdravou marmeládu? Vyzkoušejte bezinkovou s jablky!

-        Připravte si dva hrnce.

-        V prvním rozvařte ½ kg oloupaných a vyjádřených jablek rozkrájených na kostky s 2 dcl vody.

-        V druhém hrnci rozvařte ½ kg bezinek s 2 dcl vody.

-        Následně vše smíchejte do jednoho většího hrnce.

-        Přidejte cukr se zahušťovadlem (nebo pektin) a zhruba 3 minuty povařte.

-        Naplňte vyhřáté sklenice a obraťte je víčkem směrem dolů.

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Vložit komentář

Další recepty

  • Další tvarůžková mega jízda pro vás ...

    Včera jsme začali krásně voňavé téma tvarůžky , a tak dnes nemůžeme jinak, než přidat další obrovskou várku receptů. VOŇAVÁ SÝROVÁ...

  • Kotlety nepraktického muže

    Těžko se dopátrat, proč dnešní recept dostal název zrovna takový, jaký má. Skutečnost, že se vše dá do jednoho hrnce a tudíž je to ulehčená...

  • Tvarůžky chutně nejen v Olomouci

    Věděli jste, že tradičně tvarůžky vyráběly ženy, které se označovaly jako pleskačky a využívaly dřevěných nástrojů, tzv. klapaček, které...

  • Valašské frgály s badyánem ze špaldové mouky

    Jak lépe začít nový týden než receptem Josefa Maršálka. Tentokrát jsou to skvělé valašské hruškové frgály s badyánem, které Josef upekl z...

Náš tip
  • Sháníte kvalitní kancelářské židle? Vyberte si ze širokého sortimentu v internetovém obchodě Hawaj.cz

  • Značkové parfémy a kosmetika, 3 prodejny v ČR, skladem přes 500 000 kusů parfémů a kosmetiky. Expresní doručení do 24 hod. EUROPARFEMY.cz

  • Bottega Veneta Knot Eau Absolue je famózní vůně pro výjimečnou ženu! Díky intenzivní směsici nejkvalitnějších surovin vznikla tato uhrančivá a dech beroucí dámská vůně.Ve smaragdovém srdci najdete inovativní orientální dámskou vůni

  • Vyhraj skvělé ceny v internetových soutěžích! Desítky atraktivních výher najdeš v nejrozsáhlejším katalogu České-soutěže.cz

  • Moringa s vysokým množstvím vlákniny zrychlí váš metabolismus. Pořiďte si dokonalý šperk pro vaše zdraví – Moringu olejodárnou v kapslích. Objednávejte přes www.HERBandME.cz

  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

  • Windomatic je elektrický vysavač na okna vybavený gumovou lištou. Stačí okno umýt čisticím prostředkem a potom ho vysušit přístrojem od Viledy. Windomatic je vybaven tlačítkem MAX, díky kterému snadno získáte ještě větší sací výkon.