Babinet.cz  /  Recepty  /  Předkrmy  /  Jahody s vanilkovou pěnou

Jahody s vanilkovou pěnou

17.6.2019 - AndreaP.

Jahody se konzumují jak za syrova po utržení z keříku, tak i po tepelné úpravě, přidávají se jako náplň například do ovocných (jahodových) knedlíků, do pečiva (jahodový koláč, jahodová bublanina atd.). Často se také zavařují do kompotů, využívají se pro výrobu moštů. Vyhlášená je konzumace jahod se šlehačkou.

Jahody se používají i jako dekorační doplněk pro míchané nápoje a značné obliby v celosvětovém zastoupení má konzumace jahod spolu se sektem.

Dnes si z tohoto vynikajícího ovoce připravíme dezert.

Potřebujeme :

  • 750 g jahod
  • 3-4 lžíce cukru
  • 2 lžíce mandlových lupínků
  • 1/2 l mléka
  • kůra z 1/2 citronu
  • 1 lusk vanilky
  • špetku soli
  • 30 g krupice
  • 1 žloutek
  • 2 bílky

Opereme jahody a několik si odložíme na zdobení. Ostatní očistíme a přepůlíme. Posypeme je 1-2 lžícemi cukru a necháme trochu rozležet.

Mandlové lupínky opražíme na suché pánvi dozlatova. Z pánve je hned poté dáme na talíř a necháme zchladnout.

Do hrnce nalijeme mléko, přidáme 2 lžíce cukru, citronovou kůru a sůl. Lusk vanilky podélně nařízneme, vydlabeme dužinu, kterou spolu s luskem přidáme do mléka. Velmi krátce povaříme a odstavíme. Vsypeme krupici a za stálého míchání necháme při nízké teplotě asi 5 minut povařit. Pak vyndáme lusk vanilky.

Žloutek ušleháme s malým množstvím vody a vmícháme do krupice. Bílky ušleháme dotuha. Odebereme trochu krupičné hmoty, rozmícháme s bílkovým sněhem a lehce vmícháme do krupicové pěny.

Do velké mísy dáme jahody, zalijeme krupičnou pěnou, posypeme lupínky a ozdobíme jahodami.

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Vložit komentář

Další recepty

Náš tip