Babinet.cz  /  Magazín  /  Pod lupou  /  Oslava mléka: Mlékárenský výrobek roku 2019

Oslava mléka: Mlékárenský výrobek roku 2019

4.6.2019 - redakce Babinet.cz

Poslední květnovou středu se v Národním zemědělském muzeu v Praze uskutečnilo slavnostní vyhlášení výsledků soutěže „Mlékárenský výrobek roku 2019“. Ocenění nejlepších produktů z mléka pro rok 2019 proběhlo v rámci společensko-odborné akce „Oslava mléka“. Sedmnáctého ročníku soutěže se zúčastnilo rekordních 23 tuzemských výrobců, kteří do hodnocení přihlásili celkem 64 výrobků. Výrobky byly hodnoceny celkem v 11 kategoriích.

Hodnocení mlékárenských výrobků proběhlo za účasti 23 nezávislých porotců již koncem dubna, a to na Ústavu mléka, tuků a kosmetiky VŠCHT Praha. Při hodnocení se posuzovala nejenom celková kvalita přihlášených soutěžních vzorků, ale také obchodní rozšířenost na trhu, marketingové aktivity směřované na podporu prodeje a rovněž správnost označování výrobků dle platné potravinové legislativy. Mléčné výrobky byly rozděleny do 11 kategoriích:

  1. Tekuté mléčné výrobky nezakysané
  2. Zakysané mléčné nápoje
  3. Jogurty a skyry s tučností do 3,6 %
  4. Smetanové jogurty a zakysané smetany
  5. Mléčné dezerty, tvarohové a smetanové krémy
  6. Tvarohy a čerstvé sýry
  7. Přírodní sýry polotvrdé a tvrdé
  8. Přírodní sýry měkké zrající a plísňové
  9. Sýry na grilování
  10. Sýry tavené
  11. Speciality

V rámci soutěže byly vyhlášeny rovněž „Novinky roku 2019“ v mléčné a v sýrové řadě. U novinek hodnotily komise stupeň produktové, procesní a obalové inovace, zaměření na specifickou cílovou skupinu, „nové“ výživové parametry, reformulace, atraktivitu pro spotřebitele a také případný přínos pro životní prostředí.

Nejvyšší počet soutěžních výrobků byl opět ve třech kategoriích zakysaných mléčných výrobků, ale také v sýrech, které byly rozděleny dokonce do pěti kategorií. Úplnou novinkou letošní soutěže byly sýry na grilování, což je aktuální právě nyní se zahájením grilovací sezóny.

„Pokračujícím trendem výrobců zůstávají také tzv. reformulace, tedy takové úpravy složení výrobků, které odrážejí současné požadavky zdravé výživy, tedy např. snížení obsahu cukru, soli, přídatných látek či obohacování jinou výživově hodnotnou komponentou. Významněji byly letos zastoupeny například bezlaktózové mléčné výrobky určené spotřebitelům trpícím laktózovou intolerancí,“ vysvětluje Ing. Jiří Kopáček, CSc., předseda ČMSM.

Odborníci i veřejnost si takto připomněli Světový den mléka, který se z podnětu Mezinárodní mlékařské federace slaví každoročně již od roku 1957 a který připadá na 1. června. Záštitu nad letošní oslavou převzal ministr zemědělství Ing. Miroslav Toman, CSc.

Zástupci úspěšných mlékárenských podniků zde převzali diplomy za oceněná místa v jednotlivých soutěžních kategoriích, vyhlášen byl také absolutní vítěz soutěže, dvěma výrobkům bylo uděleno ocenění „Novinka roku 2019“ a zástupci novinářů předali ještě „Ceny médií“.

V závěru slavnostního ceremoniálu vyhlásil Českomoravský svaz mlékárenský nový ročník soutěže o „Mlékárenský výrobek roku 2020“.

VÝSLEDKY V JEDNOTLIVÝCH SOUTĚŽNÍCH KATEGORIÍCH

Kategorie

Vítězný výrobek

Výrobce

Tekuté mléčné výrobky nezakysané

Ledová káva

Mlékárna Hlinsko a.s.

Zakysané mléčné nápoje

Skyr Drink borůvka

Bohušovická mlékárna a.s.

Jogurty a skyry s tučností do 3,6 %

Jogurt bílý bez laktózy

Hollandia Karlovy Vary s.r.o.

Smetanové jogurty a zakysané smetany

Lahůdka zakysaná smetana na zahradních jahodách bez laktózy

MADETA a.s.

Mléčné dezerty, tvarohové a smetanové krémy

Pribináček kokos

Savencia Fromage & Dairy Czech Republic a.s.

Tvarohy a čerstvé sýry

Lučina Mini

Savencia Fromage & Dairy Czech Republic a.s.

Přírodní sýry polotvrdé a tvrdé

Herold 12 měsíců

Moravia Lacto  a.s.

Přírodní sýry měkké zrající a plísňové

Olomoucké tvarůžky malé

A.W. spol. s r.o.

Sýry na grilování

Grillami

Brazzale Moravia a.s.

Tavené sýry

Delicato tavený sýr 45 %

TANY spol. s r.o.

Speciality

DIP – řecký jogurt Limetka & Chilli

Polabské mlékárny a.s.

V soutěži o nejlepší novinku roku soutěžilo celkem 48 výrobků. Novinkou roku v mléčné řadě se stal DIP – řecký jogurt Limetka & Chilli z Polabských mlékáren a.s. a v sýrové řadě si prvenství odnesl přírodní sýr HEROLD 12 měsíců ze společnosti Moravia Lacto a.s.

Absolutním vítězem v letošní soutěži se stal čerstvý sýr LUČINA Mini ze společnosti Savencia Fromage & Dairy Czech Republic a.s., kterému porotci přidělili 96,4 bodů z celkových 100 možných.

V doprovodné soutěži novinářů získal prvenství a Hlavní cenu médií převzal Staročeský Jaroměřický tučný tvaroh od výrobce Jaroměřická mlékárna a.s.

AUDIO rozhovor: S odborníky o soutěži i přínosu mléčných výrobků pro náš organismus

 

 

 

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Další z magazínu

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz