Babinet.cz  /  Recepty  /  Hubneme s Babinetem  /  Černá čočka, exotika vhodná při hubnutí

Černá čočka, exotika vhodná při hubnutí

29.5.2019 - AndreaP.

Jsou luštěniny, které všichni běžně známe, namátkou čočka, fazole, cizrna či hrách. Znáte ale černou čočku? A víte, že se jí říká Beluga?

V naší nové rubrice Hubneme s Babinetem se krom jiných témat budeme zabývat i různými zdraví prospěšnými surovinami. A dnes je na řadě právě černá čočka.

Přiznávám se, že i já jsem donedávna o této úžasné luštěnině neměla tušení. V regálech bývá většinou nenápadná. A uznávám, že mnoho lidí sáhne v rychlosti po tom, co zná. Ale při změně stravování se mi zákonitě musela dostat do hledáčku a byla to láska na první ochutnání.

Všichni víme, že luštěniny jsou velmi zdravé. Přesto je velice málo konzumujeme, důvodů je hned několik. Hlavní důvod je ten, že máme strach z toho, že luštěniny nadýmají a nafouklé břicho potěší málokoho. Další věcí je to, že většina luštěnin se musí namáčet, a tím se značně prodlužuje jejich příprava a jak víme, v dnešní době není času nazbyt. A třetím důvodem bývá to, že ač si to leckdy nechceme přiznat, většinou nevíme, jak takovou luštěninu vlastně připravit, co s ní doma?

Ale pozor, zde je to vše jinak !

Černá čočka, to jsou vlastně malé černé bobulky, které tak trošku připomínají kaviár (od toho je také odvozen název Beluga). Její nesporná výhoda je ta, že nenadýmá a také to, že se nemusí předem namáčet, tudíž stačí vzít hrnec, nasypat potřebné množství čočky, zalít studenou vodu a za 25 minut varu máme hotovo. Při vaření nijak nemění svůj tvar, černou čočku tudíž nemůžete rozvařit. Kontrastní černá barva pak na talíři vypadá velice efektně.

Chuť černé čočky je lehce oříšková. Ovlivnit jí pak ještě můžeme bylinkami, jako je třeba majoránka, libeček, tymián, máta, ale i mnohým dalším kořením či zeleninou.

Nutno se zmínit o jejich nesporných nutričních plusech. S nadsázkou se dá říct, že je to nutriční bomba v tom nejlepším slova smyslu. Má v sobě obrovské množství bílkovin a naopak minimální množství tuku. Další zásadní faktor je to, že obsahuje vysoké množství vlákniny (víte o tom, že 100g černé čočky - což je jedna porce - obsahuje polovinu denní dávky potřebné vlákniny?)  Je to také zdroj vitamínu B a minerálů (hořčík, železo). A je přirozeně bezlepková. Ideální tudíž pro lidi dbající na svou linii. Ale nejen pro ty, škroby obsažené v luštěninách se díky vysokému obsahu vlákniny vstřebávají pozvolna, nedochází tak k prudkému vzestupu glykémie a je to tedy surovina vhodná také pro diabetiky.

Tady vložím malé opakování z minula, kdy jsme si řekli, že základními makroživinami jsou bílkoviny, sacharidy, tuky a vláknina, a že tělo potřebuje k fungování všechny. Tady máme vše v jedné porci - sacharidy (v tomto případě škroby), které jsou při hubnutí úplně nejvíce diskutovanou složkou, se navíc uvolňují postupně. Bílkovinou a vlákninou je čočka nabitá a nižší obsah tuku logicky dodáme např. v přiloženém mase či vejci a podobně. Vidíte to sami, že je to ideál jídlo?

O tom, že černou čočku vaříme 25 minut jsem se už zmiňovala. Další důležitý poznatek je ten, že nedáváme při vaření moc vody, vždy se snažíme čočku jen lehce vodou překrýt, aby se zachoval její pigment (hodně vody tento pigment zeslabuje). Během varu pochopitelně dochází k vyvařování vody, doléváme pak už ale vždy horkou vodu, aby nám čočka přidáváním studené vody netvrdla. Takže pamatujme základní pravidlo - vkládáme do studené vody, ale při varu doléváme už jen vodu horkou. Solíme až ke konci varu.

A jak jsem se s černou čočkou při přípravě dnešního oběda poprala já?

Uvařila jsem jí dle popisu výše, ke konci nechala pak vodu téměř vyvařit. Použila jsem koření adžika. Na pánvi jemně stříknuté olejem jsem lehce orestovala kuřecí maso, které jsem také mírně okořenila a na posledních pár sekund restování přihodila proužky zelené papriky. A můžeme servírovat. V doplňující kombinaci se zeleninou nám vznikne toto krásně barevné a zdravé jídlo.

A protože společně hubneme, přidávám i nezbytné hodnoty - černá čočka 75g má 932 kj, restovaná kuřecí prsa 100g mají 471 kj a zelenina 150g má 180 kj. Takže porce, kterou vidíte na obrázku níže a která vás opravdu zasytí, má krásných 1584 kj. Luxus.

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Vložit komentář

Další recepty

Náš tip