Babinet.cz  /  Recepty  /  Zajímavosti a ostatní  /  Upečte si kváskový chleba podle receptu kuchaře Huga Hromase

Upečte si kváskový chleba podle receptu kuchaře Huga Hromase

22.5.2019 - AndreaP.

Milujete pečivo a nedokážete si bez něj představit jediný den? Co si takhle upéct vlastní kváskový chleba? Nejen, že skvěle chutná, ale především si můžete sami zvolit, jaké suroviny použijete a jaké bude výsledné složení vašeho domácího bochníku. Přestože se postup může zdát na první pohled složitý, hravě jej zvládnete. O svůj osvědčený recept společně s dalšími tipy pro pečení prvního chleba se podělil kuchař Hugo Hromas.

Jaké jsou tedy hlavní výhody domácího chleba? Jednoznačně jeho chuť, která je přirozeně bohatá a výrazná. Vždy je nejlepší připravit jej z bio ingrediencí, které pocházejí z ekologického zemědělství. Máte tak jistotu, že obilí, z něhož je bio mouka vyrobená, neobsahuje žádná rezidua pesticidů. Ekozemědělci totiž namísto postřiků a umělých hnojiv nebo geneticky modifikovaných organismů sází na osevní postup a přirozené hnojení hnojem či kompostem, čímž přispívají k ochraně naší půdy a nenarušují kvalitu vodních toků.

Kváskový chleba obsahuje zdraví prospěšné organické kyseliny. Čím kvalitnější mouku použijete, tím vyšší výživovou hodnotu, v podobě minerálů a dalších živin navíc, bude bochník mít. Další výhodou je také přirozená trvanlivost, v sáčku či lněné utěrce si na pečivo žádná plíseň netroufne. Čím víc kousků upečete, tím více pak můžete různě experimentovat a chleba tak může být pokaždé jiný, nemluvě o soběstačnosti.

 

Kváskový chleba podle kuchaře Huga Hromase:

 

Co budete potřebovat?

·       1 kg mouky (hladká pšeničná bio mouka)

·       0,6 l vody

·       kvas

·       30 g soli

 

Vše spojte dohromady bez hnětení tak, aby se vytvořilo těsto a nechte jej hodinu odpočinout. S naolejovanýma rukama těsto třikrát přeložte směrem od sebe a třikrát směrem do strany. Podle teploty v místnosti a aktivity kvasu těsto kyne čtyři až dvanáct hodin (při teplotě nižší než 15°C kyne déle, při vyšší je proces rychlejší). Vykynuté těsto zabalte do potřebného tvaru, který odpovídá ošatce. Je třeba s těstem zacházet opatrně, aby nedošlo k vymačkání vzduchových bublin. Poté nechte krátce dokynout a pečte 40 minut při teplotě 200°C.

 

Pokud používáte bio mouku, musíte počítat s nižší tvorbou lepku, takže těsto lépe zpracujte a zacházejte s ním opatrně,“ upozornil kuchař Hugo Hromas a dodal, že odměnou je bohatší chuť střídy a ořechová vůně. V případě, že chcete míchat pšeničnou mouku se žitnou, vypracujte nejdříve pšeničnou, a nakonec přidejte žitnou, která ale může tvořit maximálně jednu třetinu z celkového množství.

Vlastní nebo darovaný kvásek?

Jestli si kvásek chystáte založit sami, nespěchejte na něj. Zamíchejte mouku s vodou v poměru 1 : 1 a nechte dva až tři dny odstát v pokojové teplotě. Poté půlku kvasu odlijte, doplňte vodou a další moukou ve stejném poměru. Po dvou dnech postup zopakujte. „Za týden by měl vzniknout mladý kvas. Přibližně za dva týdny by mohl být dost aktivní na to, aby prokvasil těsto. Snazší ale je někoho o kvas požádat, například prostřednictvím Kváskové mapy,“ poradil Hromas. Jestliže se chystáte vytvořit bezlepkový chleba, je třeba si dát pozor na drobivost. Tu lze podle Hromase zredukovat přidáním malého množství škrobu nebo vařené strouhané brambory.

Zaručený trik pro dokonalý chleba?

Takový podle Hromase asi neexistuje. „Upéct dobrý chleba není o speciálních ingrediencích, do toho se člověk musí propéct,“ míní Hromas s tím, že je důležité bochníku nechat dost času při zadělávání, kynutí, pečení a rozhodně i před krájením, kdy musí být dostatečně zchladlý.

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Vložit komentář

Další recepty

  • Osvěžující sektové koktejly pro letní večery

    Chcete si léto vychutnat stylově? Vyzkoušejte si přípravu čtyř osvěžujících sektových koktejlů, které si navíc můžete vychutnat i...

  • Dokonalé letní osvěžení? Zkuste domácí limonádu a smoothie!

    Dělá vám problém v létě dodržet pravidelný pitný režim, přestože dostatek tekutin je v horkých dnech pro náš organismus zásadní? Zkuste si...

  • Lentilkové sušenky

    Konec školního roku se nám neodkladně blíží. Děti už se nemůžou dočkat, až si začnou užívat letních prázdnin. Čeká je lenošení u vody, dětské...

  • Květákové kari

    Tent o recept je naprosto TOP v sekci hubnoucích receptů. Zamilovala jsem si ho na první ochutnání. A víte proč? Protože je velmi rychlý a...

Náš tip
  • Sháníte kvalitní kancelářské židle? Vyberte si ze širokého sortimentu v internetovém obchodě Hawaj.cz

  • Značkové parfémy a kosmetika, 3 prodejny v ČR, skladem přes 500 000 kusů parfémů a kosmetiky. Expresní doručení do 24 hod. EUROPARFEMY.cz

  • Bottega Veneta Knot Eau Absolue je famózní vůně pro výjimečnou ženu! Díky intenzivní směsici nejkvalitnějších surovin vznikla tato uhrančivá a dech beroucí dámská vůně.Ve smaragdovém srdci najdete inovativní orientální dámskou vůni

  • Vyhraj skvělé ceny v internetových soutěžích! Desítky atraktivních výher najdeš v nejrozsáhlejším katalogu České-soutěže.cz

  • Moringa s vysokým množstvím vlákniny zrychlí váš metabolismus. Pořiďte si dokonalý šperk pro vaše zdraví – Moringu olejodárnou v kapslích. Objednávejte přes www.HERBandME.cz

  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

  • Windomatic je elektrický vysavač na okna vybavený gumovou lištou. Stačí okno umýt čisticím prostředkem a potom ho vysušit přístrojem od Viledy. Windomatic je vybaven tlačítkem MAX, díky kterému snadno získáte ještě větší sací výkon.