Babinet.cz  /  Recepty  /  Zajímavosti a ostatní  /  Tři melounové laskominy pro horké letní večery

Tři melounové laskominy pro horké letní večery

17.5.2019 - AndreaP.

Šťavnatý melou patří k létu! Sladká svačinka či zákusek se snad nikdy neomrzí. Kromě zaručeného osvěžení se v něm ukrývá i mnoho blahodárných látek. Je bohatý na vitamíny A, B6 a C. I přesto, že je sladký, má nižší počet kalorií a velký podíl vody. Letos jej vyzkoušejte v dalších podobách – v drinku, domácím sorbetu či si jej naložte do sladkokyselého nálevu.

 

Nakládaný meloun

  • ¼ velkého vodního melounu
  • 100 g Korunního cukru pudrového – extra jemná moučka
  • 100 ml jablečného octa
  • 100 ml vody
  • 1 bio citrón
  • 10 tenkých plátků zázvoru
  • ½ čajové lžičky soli
  • ½ čajové lžičky hořčičných semínek
  • ½ chilli
  • 1-3 kuličky nového koření

 

Nejprve z melounu odstraníme svrchní tvrdou zelenou slupku a nakrájíme ho na malé kousky. Citrón nakrájíme na 3 plátky, které ještě rozdělíme na čtvrtiny. Oloupeme zhruba 1 cm zázvoru, který nakrájíme na 10 tenkých plátků. Stejně tak nakrájíme polovinu chilli papričky.

Vše ve vodě smícháme s cukrem, jablečným octem, solí, hořčičnými semínky a novým kořením. Vaříme asi 20–30 minut na mírném ohni. Meloun by měl být měkký, ale zároveň musí křupnout. Hotovou směs přelijeme do sklenic, utěsníme a necháme pár dní odpočívat.

Tip: Vyzkoušejte nakládaný meloun v kombinaci s grilovaným masem.

 

Melounová bowle

  • ½ zralého vodového melounu (1 kg)
  • ½ zralého cukrového melounu (1 kg)
  • 2 chemicky neošetřené limetky
  • 500 ml Campari
  • 2 polévkové lžíce Korunního cukru moučka
  • 1 svazek čerstvé máty
  • 1,5 l minerálky

 

Meloun rozkrojíme a lžící odstraníme semínka. Pomocí vykrajovače kuliček nad miskou vykrájíme z dužiny co nejvíce kuliček. Z limetek nastrouháme kůru, vytlačíme šťávu a spolu s Campari a moučkovým cukrem přimícháme k melounovým kuličkám. Na ozdobení si pár lístků máty odložíme do misky s vodou. Zbytek lístků nakrájíme na tenké proužky a přidáme k bowli. Necháme 1-2 hodiny stát v chladničce. Před podáváním přidáme minerálku, ozdobíme připravenými mátovými lístky a servírujeme s ledem.

 

Melounový sorbet

  • 4 hrnky melounové dužiny
  • 2 polévkové lžíce citronové šťávy
  • 1/2 hrnku čerstvé pomerančové šťávy
  • 10 lžic Korunního cukru hnědého
  • špetka soli
  • lístečky máty na ozdobu

Melounovou dužinu nakrájíme na kostičky a promícháme s citronovou šťávou. Dáme na plech, pokud možno rozložené a dáme do mrazáku. Zmrzlé dáme do kuchyňského robotu nebo mixéru s pomerančovou šťávou. Nakonec vmícháme cukr a sůl. Necháme v mrazáku asi hodinu. Potom se musí sorbet znovu našlehat, protože se začne tvořit led. Servírujeme s lístky čerstvé máty.

 

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Vložit komentář

Další recepty

Náš tip