Babinet.cz  /  Recepty  /  Zajímavosti a ostatní  /  Sezóna chřestu startuje

Sezóna chřestu startuje

30.4.2019 - AndreaP.

Sezóna chřestu startuje...Právě nyní začíná sklizeň chřestu a tento "král" zeleniny se hojně objevuje na pultech obchodů. Dobrý měsíc budeme mít možnost chroustat chřest kdy nám bude libo a navíc za přijatelnou cenu. Chřest mimo sezónu, tedy v podstatě tři čtvrtiny roku, bývá k dostání jen poskrovnu a když už, tak v ceně fantasticky závratné. Chřestové sezóny je proto třeba řádně využít. Chřest je totiž nejen lahodným zpestřením, ale i pečlivým ledvinovým čističem a pomocníkem při hubnutí. Dá připravit na spoustu způsobů.

Chřest se poslední dobou stává módní a vysoce žádanou zeleninou, ale záznamy o něm pochází už z období 3000 př.n.l., kdy jej Egypťané vyobrazili na své fresce. Ve starověku se stal tak oblíbeným, že římský císař Augustus dokonce založil tzv. chřestovou flotilu, která se starala o jeho dovoz. Díky močopudným vlastnostem byl chřest využíván i v lékařství a o jeho prospěšnosti se vyjadřoval už slavný lékař Galén. Po pádu římské říše se chřest vytratil a znovuobjevil ho až král slunce Ludvík XIV. Z tohoto období pochází i přezdívka „špičky lásky“, která chřestu přisuzuje afrodiziakální účinky.



V českých zemích se chřest pěstoval v období Rakouska-Uherska a za první republiky, kdy získal dobrou pověst a oblibu u strávníků a vyvážel se na stoly celé Evropy. Plánované zemědělství ale chřest úplně zlikvidovalo a na česká pole se vrátil až v 90. letech.

Samotný chřest chutná skvěle a jeho příprava není nijak složitá. Nejvíce asi zaujmete jemnou polévkou, která je hotová doslova za pár minut. Oloupaný a nakrájený chřest stačí krátce povařit v zeleninovém vývaru, rozmixovat, ochutit solí a pepřem a zjemnit smetanou. Chřest můžete také třeba zapéct se šunkou a sýrem nebo použít jako přílohu k masům, do salátů nebo jakkoli vás napadne. Chřest se často blanšíruje (před samotnou konzumací nebo další úpravou). Jedná se o proces, kdy se krátce povaří (v závislosti na velikosti, cca 3 minuty) a následně ochladí v ledové vodě.

Pro tentokrát, na začátek chřestové sezóny, si dáme již výše zmíněnou jednoduchou Chřestovku, tedy chřestovou polévku.

Chřestovka v množství pro 4 osoby obnáši:

  • 12 stonků chřestu (bílého nebo zeleného)
  • 700 ml vody
  • 1 lžička másla
  • 3 lžíce smetany ke šlehání
  • černý a bílý mletý pepř
  • sůl

A připravíte ji následovně: Chřest oloupejte a od spodku stonků odkrojte asi 3 cm kousky. Ty dejte do hrnce s vodou povařit společně se slupkami, špetkou cukru a soli asi 15 minut. Vývar slijte, slupky vyhoďte. Vývar dejte znovu vařit, nyní už společně se zbývajícím na špalíčky nakrájeným chřestem (4 kousky chřestu ponechte celé). Přiveďte k varu a vařte 5 minut. Osolte a opepřete. Odstavte z ohně. Přidejte smetanu, máslo a dobře rozmixujte (ručním mixérem nebo robotem). Na závěr podle chuti dopepřete a dosolte. Do každého talíře nalijte polévku, přidejte jeden celý uvařený chřest a posypte řeřichou.   Chřestová sezóna se teprve rozbíhá, takže Na chřestovanou!

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Vložit komentář

Další recepty

Náš tip